prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Jak vybrat pilový kotouč na dřevo

Nákup pilového kotouče nápadně připomíná pořizování pneumatik. Před výběrem musíte nahlédnout do „techničáku“ a zjistit, jaké rozměry vaše pila potřebuje. Pak se zamyslete nad povrchy, po kterých se bude kotouč prohánět. A nakonec vás čeká rozšifrování číslic a písmen značících parametry jednotlivých modelů. Přečtěte si, podle čeho vybrat kvalitní kotouč na dřevo.

 

Pilové kotouče

Není dřevo jako dřevo

Základním odrazovým můstkem při výběru pilového kotouče je typ dřeva a směr, kterým povedete řez. Některé modely jsou vhodné k řezání v příčném směru, tedy kolmo na vlákna, a jiné v podélném, rovnoběžně s vlákny.

Na opracování dřeva

Na neznečištěné dřevo, lamino a oboustranně laminované dřevotřískové desky se hodí kotouče z tvrdokovu s naletovanými plátky ze slinutých karbidů (označených písmeny SK). Mají velice tvrdé břity, které vydrží dlouho ostré. Nevýhodou je jejich křehkost. Při nárazu na cizorodý předmět se poškodí, ale to jsme schopni opravit v našem specializovaném servisním středisku. Na tvrdé MDF desky a na exotické dřevo se hodí ultratenké kotouče.

Na řezání palivového dříví

K řezání čistého palivového dříví použijte kotouče s SK plátky. Vydrží až 5x déle ostré než běžné kotouče. Na znečištěné a neodkorněné dříví jsou vhodné odolné pilové kotouče z oceli, které však vyžadují častější broušení a rozvádění. Na znečištěné stavební řezivo jsou ideální kotouče typu GLADIUS s méně křehkým plátkem, které zvládnou i setkání s kamínkem a zbytkem betonu.

Na univerzální řezání dřeva

Pokud chcete s jedním modelem řezat různé typy dřeva, vyberte si z univerzálních kotoučů. Jsou ve všech ohledech kompromisním řešením, ale poradí si jak s příčným, tak s podélným řezáním měkkých i tvrdých dřev.

 

Pilové kotouče

Parametry pilového kotouče

Před nákupem kotouče se seznamte se základními parametry. Níže uvádíme ty nejdůležitější. Některé pily snesou různé rozměry, jiným vyhovuje jen jeden. Jak je na tom vaše pila, vyčtete v manuálu k použití nebo přímo na pile.

Průměr upínacího otvoru

Průměr upínacího otvoru (vrtání) se nachází ve středu každého kotouče a je určující pro upevnění kotouče do pily. Nejčastěji se můžete setkat s velikostmi 16, 20 a 30 mm. Liší se podle typu a výkonu pily. Jestli je otvor větší, můžete ho zmenšit použitím redukčního kroužku. Ale vždy je lepší zvolit kotouč s přesnou velikostí upínacího otvoru. Pokud potřebujete otvor větší, než je u daného kotouče, lze jej dodatečně upravit.

Některé kotouče mají ještě pomocné ustavovací otvory, nebo pomocné upínací drážky (například rozmítací kotouče) pro jednodušší zasazení do sestavy s více kotouči.

Vnější průměr kotouče

Pokud koupíte příliš velký, nevejde se vám do pily. Naopak menší kotouč do pily upevníte, ale snížíte si tím maximální výšku řezu a spolu s ní i obvodovou rychlost, což negativně ovlivní kvalitu řezu. U ručně vedených pil se vnější průměr kotouče většinou pohybuje od 127 do 235 mm, u stacionárních okružních pil, jako jsou „cirkulárky“, to může být až 900 mm.

Tloušťka kotouče

Obecně platí, že čím je tloušťka vyšší, tím je kotouč odolnější, přesnější a stabilnější. Nevlní se tolik. Zároveň však vyžaduje i vyšší výkon, protože širší řez, klade větší odpor. Do ruční pily budete potřebovat tenčí kotouč než do stacionární pily.

Maximální otáčky: Nmax

Na každém kotouči jsou vyznačené maximální otáčky „Nmax“. Pokud má vaše pila vyšší otáčky, než je uvedeno na kotouči, zvolte raději jiný. Pily s malými kotouči mají vyšší otáčky než pily na velké kotouče.

Počet zubů

Počet zubů vybírejte podle tloušťky řezaného materiálu. V jednom záběru by měly být minimálně 3 zuby. A také podle orientace řezaného dřeva. Na příčné řezy se hodí větší počet menších zubů a na podélné spíše větší větší zuby v menším počtu. Přičemž platí, že čím víc zubů kotouč má, tím čistší řezy dělá.

Označení pilového kotouče

Údaje na pilovém kotouči připomínají značení pneumatik. Vypadá to složitě, ale s návodem se v tom snadno zorientujete. Označení SK 127 × 2,6/1,6 × 20, 20 WZ, Nmax 15 000 vám říká, že:

  • pilový kotouč je osazen plátky ze slinutého karbidu SK,
  • jeho vnější průměr je 127 mm,
  • šířka řezu je 2,6 mm a kotouč má sílu těla 1,6 mm,
  • upínací otvor má průměr 20 mm,
  • je vybaven 20 střídavými zuby WZ,
  • a můžete ho použít u přístrojů s maximálním počtem otáček Nmax 15 000.

Když můžeme, pomůžeme

Pokud tápete, jaké pilové kotouče se hodí do vaší pokosové, úhlové, omítací, rozmítací, ponorné nebo okružní pily, alias „cirkulárky“, napište nám na prodej@pilanamarket.cz, rádi vám poradíme. Když potřebujete řezat jiné materiály než dřevo, vybírejte mezi kotouči na řezání kovu, cementotřískových desek a plexiskla.