prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Jak odstranit zbytky lepidla ze dřeva

Při práci se dřevem se často stává, že materiál zůstane ušpiněný od lepidla. Otření hadříkem funguje jako první pomoc, ale jak si poradit se zaschlým lepidlem? Přečtěte si tipy, jak se zbavit lepidla ze dřeva, aniž byste materiál poškodili.

 

Lepení patří k oblíbeným způsobům spojování dřeva

Použití lepidla při spojování dřevěných prvků je velmi oblíbené. Jedná se o časté a jednoduché řešení – kromě lepidla si vystačíte už jen s truhlářskými svěrkami nebo rychloupínaky. Nejen že tak na dřevěném výrobku vytvoříte neviditelné spoje, lepené konstrukce můžete bez problémů řezat a dále opracovávat. Než se ale naučíte odhadnout, kolik lepidla použít, aby nepřetékalo, nevyhnete se nevzhledným zbytkům, které je třeba odstranit.

Nevíte, jaké zvolit? Zjistěte, jak vybrat lepidlo na dřevo.

 

Jak se zbavit lepidla aneb prevence především

Při lepení dřeva je zásadní zvolit optimální množství lepidla. Až to vychytáte, zbytky lepidla nebudou představovat velký problém. Někdy se ale ani zkušený kutil přetokům nevyhne. Mějte proto po ruce vlhký hadřík, kterým přebytečné lepidlo setřete. Velký pozor si dejte na to, aby se lepidlo do dřeva nevsáklo, a to hlavně v případě, že dřevo necháte bez povrchové úpravy nebo ho natřete jen bezbarvým lakem nebo lazurou – vsáklé lepidlo totiž může na dřevě vytvořit barevné skvrny.

TIP: Řada řemeslníků doporučuje nechat lepidlo lehce zaschnout a seškrábnout ostrým dlátem nebo škrabkou.

 

Čím odstranit lepidlo ze dřeva

Při odstranění lepidla ze dřeva musíte být opatrní, aby nedošlo k poškození jeho povrchu. Dřevo může být citlivé na určité chemikálie nebo abraziva. Daný přípravek nejprve vyzkoušejte na malém místě, které není příliš na očích. Rozhodující roli hraje také typ lepidla, které chcete odstranit.

Odstraňovač lepidla

Sáhnout můžete po speciálním čisticím prostředku. Při výběru si pohlídejte, na jaké povrchy můžete odstraňovač lepidla použít – ne všechny jsou vhodné na dřevěné materiály.

Dláto nebo škrabka

Pokud zaschlé lepidlo není rozmazané na velké ploše, vezměte si k ruce dláto. Musí být velmi ostré, aby se spolu s lepidlem nevytrhla ze dřeva i vlákna. Stejně dobře funguje i jakákoliv škrabka nebo žiletka. Vyzkoušet můžete také cidlinu, ale pozor – dokáže zázraky, ale snadno věci také pokazí, práce s ní totiž vyžaduje zručnost a zkušenosti.

Broušení

Broušení se hodí zejména na odstranění lepidla z větších ploch, ale i rohů. Výhodou je, že nemusíte řešit průběh vláken. Řemeslníci často sahají po excentrické brusce, pokud ji ale nemáte, stačí si vzít brusnou houbičku nebo obyčejný smirkový papír. Lepidlo odstraňujte krouživými pohyby a práci pravidelně kontrolujte, abyste dřevo zbytečně nepřebrousili.

Nezapomeňte ani na výběr správného brusiva – zrnitost by měla být 120 a jemnější.

Rozpouštědla

Nejčastěji se používá aceton, ředidlo nebo technický benzín. Pomocí hadříku a malého množství rozpouštědla otřete postižené místo. Postup několikrát opakujte a pohlídejte si, aby vám rozpouštědlo nezateklo do spár, lepidlo by změklo i tam.

Další pomocníci

  • Horká voda – spolu s mýdlem a houbičkou s ní otřete nezatvrdlé lepidlo.
  • Roztok octa – smíchejte ocet s vodou v poměru 1:1, naneste na lepidlo a nechte působit. Poté setřete. Stejně tak vyzkoušejte i citronovou šťávu.
  • Fén – hodí se zejména u termoplastických lepidel, které mění své skupenství po zahřátí/zchlazení. Lepidlo nahřejte a jednoduše pak odstraňte hadříkem.

 

Nezapomeňte na odstranění lepidla z truhlářských nástrojů

Aby truhlářské nástroje zůstaly v dobré kondici a plně funkční, musíte se o ně správně starat. Zbytky lepidla z nástrojů odstraníte podobně jako z dřevěných ploch. Použijte speciální čisticí přípravky, nechte nástroje chvíli odmočit v horké vodě nebo přetřete rozpouštědlem. Využít můžete také ocelovou brusnou vlnu.