prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Jak vybrat pilový kotouč na palivové dřevo

Vyberte správný pilový kotouč na palivové dřevo

Na předzásobení na zimu není nikdy příliš brzo. Proto neotálejte a nařežte si topivo už teď, do zimy vám hezky proschne. Správný pilový kotouč na palivové dřevo si poradí s řezáním měkkého i tvrdého surového dřeva, ale třeba i stavebního řeziva. Přečtěte si, jak ho vybrat.

Klasický pilový kotouč

Klasické pilové kotouče (plechové) na palivové dřevo využijete doma i na chalupě, kde potřebujete za krátký čas nařezat veškeré sesbírané dřevo na podpal. Čím tvrdší dřevo řežete, tím náročnější to bude, ale rozvedené zuby plechového kotouče si s tím nakonec poradí.

Cena vs. výkon klasických kotoučů

Pořizovací cena je více než příznivá, a proto se klasické pilové kotouče na palivové dřevo stále těší velké oblibě.

Co se týče jednorázového výkonu, ani tam si plechové kotouče nestojí špatně. Nicméně počítejte s tím, že poté, co nařežete větší hromadu dřeva, bude třeba zuby znovu naostřit a rozvést, tzv. šraňkovat. Jde o to, že teplem, které vzniká při řezání, a tlakem řezaného dřeva se začnou zuby mírně srovnávat. Pilový kotouč bude řezivem svírán a řezání už nebude tolik efektivní.

Karbidový kotouč

Pokud se chystáte řezat čisté odkorněné dřevo, sáhněte po SK pilovém kotouči na palivové dřevo. Kotouče s plátky ze slinutého karbidu si hravě poradí i s tak tvrdými dřevy, jako je dub nebo buk, aniž by se opotřebovaly a vytvářely nepřiměřený hluk.

Plátky slinutého karbidu

Zuby SK kotoučů nejsou rozvedené. Na každém z nich je napájený karbidový plátek, který svou tloušťkou přesahuje sílu těla kotouče. Laicky řečeno není, co by se mohlo více vychýlit nebo příliš srovnat. Jeden SK pilový kotouč na palivové dřevo tak oproti klasickému kotouči vydrží i 5krát déle bez nutnosti broušení.

Přesto se však může stát, že budete potřebovat servis. Pokud karbidový plátek při řezání narazí například na hřebík zabitý ve dřevě, hrozí, že se uštípne. Všechno však má své řešení – plátek vám znovu napájíme a přebrousíme, nebudete tak muset pořizovat nový kotouč.

SK kotouč řady Gladius

Čeká vás hromada například cementem znečištěného stavebního řeziva, mezi kterým bude sem tam kámen a hřebík? Pokud je vhodné pro topení, vybavte se na jeho řezání těžkým kalibrem. SK pilové kotouče Gladius na palivové a stavební dřevo mají ještě silnější a odolnější plátky ze slinutého karbidu, díky nimž nařežete třeba i palety nebo rámy starých oken.

Průměr pilového kotouče na palivové dřevo

Co se týče průměru pilového kotouče, vždy se orientujte podle toho, co umožňuje vaše pila. Nejlepší je samozřejmě vybrat kotouč o největším možném průměru, protože docílíte vyššího prořezu materiálu i obvodové rychlosti.

Pro pohodové řezání

Nesnažte se za každou cenu ušetřit jen proto, že se nechystáte řezat zrovna prkna na podlahu. I palivové dřevo dokáže potrápit, a proto si pořiďte kvalitní pilový kotouč, se kterým vám práce půjde hezky od ruky.

Pokud ještě váháte, jaký kotouč je pro vás ten pravý, poraďte se s námi na telefonu +420 573 502 911 nebo e-mailem na adrese prodej@pilanamarket.cz. Rádi se také postaráme o servis pilových kotoučů.