prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

3 způsoby, jak opravit vypadlý suk

Suk ve dřevě je přirozenou součástí dřeva a dodává mu jedinečný vzhled. Někdy se ale stane, že vypadne a zanechá po sobě nevzhlednou díru. Oprava suku není nic náročného a zvládne ji i začínající kutil. Stačí k tomu mít vhodné vybavení. V článku vám představíme 3 způsoby, jak opravit díru po suku.

Co je suk ve dřevě?

Suky ve dřevě jsou místa, odkud z kmene vyrůstají větve. Pokud jsou správně zarostlé, nepředstavují větší problém a dotváří jedinečný vzhled dřeva. Pokud je ale větev suchá, suk s okolním dřevem nesroste a při vysychání dřeva hrozí, že vypadne. Takovýto suk poznáte podle tmavé, někdy až téměř černé barvy. Vypadlý suk může být zapříčiněn také stářím a kvalitou dřeva nebo teplotou či vlhkostí místnosti, ve které je dřevěný předmět umístěný.

Jak zadělat díru ve dřevě aneb oprava suku snadno a rychle

Nejen že vypadlý suk naruší estetický vzhled, v jeho místě se dřevo oslabí, což vede k častějším prasklinám nebo jinému poškození, které může ovlivnit i funkčnost předmětu. Existuje několik způsobů opravy vypadlého suku, vhodná metoda se odvíjí od velikosti otvoru i požadovaného výsledku.

1. Vložení dřevěné zátky

Podle průměru suku zvolte vhodný sukovník (vrták na odvrtání suku). Pohlídejte si kvalitu, levnější kousky se rychleji otupí. Pokud nemáte ani jedno po ruce, vezměte si na pomoc dláto.

  • Pomocí zátkovníku vyrobte dřevěnou zátku odpovídající velikosti a nejlépe ze stejného typu dřeva, jako je opravovaný předmět.
  • Sukovník uchyťte do běžné vrtačky na stojanu, v ideálním případě použijte stolní vrtačku. Sukovník musí být kolmo ke dřevu, pokud byste drželi vrtačku v rukách, kolmost nedodržíte. Navíc hrozí, že suk odskočí.
  • Zvolte optimální otáčky. Menší suky snesou větší otáčky, větší naopak potřebují menší otáčky.
  • Začněte vrtat a pohlídejte si hloubku vrtaného otvoru, aby vám do něj pasovala dřevěná zátka.
  • Vyvrtaný otvor pečlivě očistěte od pilin a prachu a naneste na něj vrstvu lepidla na dřevo.
  • Vložte do otvoru náhradní suk a zaklepněte dřevěnou paličkou.
  • Po zaschnutí lepidla přebytečný materiál odřízněte čepovkou nebo obruste pásovou bruskou. Na závěr přejeďte jemným brusivem – brusným papírem nebo houbičkou.

TIP: Pokud se nechcete zdržovat výrobou dřevěných zátek, v hobby marketech seženete tzv. umělé suky.

2. Tmelení

Na výběr máte klasické jednosložkové či dvousložkové tmely na vodní či rozpouštědlové bázi nebo inovativní tmely na bázi umělých hmot, které slouží nejen jako výplň, ale i jako lepidlo.

  • Do vyčištěného otvoru po vypadlém suku naneste tmel buď pomocí špachtle, nebo tavnou pistolí (záleží na typu tmelu).
  • Po zatvrdnutí tmelu místo přebruste.

3. Použití epoxidové pryskyřice

Podobně jako tmel můžete použít i epoxidovou pryskyřici. Dejte si pozor na bezpečnost. S epoxidem pracujte pouze v rukavicích a dbejte také na ochranu dýchacích cest a zraku. Zabraňte kontaktu pryskyřice s kůží a vdechování výparů.

  • Epoxidovou pryskyřici smíchejte s tvrdidlem podle návodu. Obě složky se musí spojit.
  • Naneste směs do otvoru a nechte zatvrdnout.
  • Poté obruste dohladka.

Epoxid i tmel se hodí spíše na předměty, u kterých až tak nezáleží na estetické stránce, případně na které se dále bude aplikovat barva nebo lazura. Na druhou stranu s nimi snadno vyplníte kdejaké praskliny a nerovnosti.

Tipy, jak vyplnit díry ve dřevě

Dřevěné zátky ideálně volte v co nejpodobnějším odstínu dřeva, s kterým pracujete. Stejně tak můžete vybrat i kolorovaný tmel. Ne všechny suky jsou kruhové, pokud narazíte na ovál, musíte umístit dvě kulaté zátky vedle sebe, použít tmel nebo si pomocí frézovacích šablon a horní frézky vyrobit výplň. Nezapomeňte, že pokud opravujete vypadlý suk na desce, která bude pohledová z obou stran, musíte suky opravit na rubu i na líci.

Suky na hraně desky opravte ideálně kvalitním dvousložkovým tmelem. Někteří kutilové při tmelení velké otvory zasypou pilinami či dřevěnou drtí. Při opravách kazů ve dřevě se vám budou hodit také zásmolkovací frézy nebo vyspravovací lodičky (zásmolky).