prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Frézy a frézky: jak vybrat tu správnou na úpravu dřeva?

Vybrat tu pravou frézu nebo frézku může být někdy oříšek. Popřemýšlejte o tom, na co ji budete potřebovat a jak často ji v dílně využijete. Oceníte ji jak při drážkování, tak při profilování hran – frézování dřeva zkrátka přináší nespočet možností, jak si pohrát s rozmanitou úpravou dřeva. Zjistěte, jaké druhy fréz existují a jakou frézku na dřevo vybrat.

Jaký je rozdíl mezi frézou a frézkou

Fréza je obráběcí nástroj, který slouží k frézování dřeva a jiných materiálů. Stroj, na kterém se frézuje, se nazývá frézka – jeho základ a hlavní pracovní nástroj tvoří právě rotující fréza.

Jaké typy fréz existují

Frézy se dělí na typy podle různých hledisek:

 

Jak se dělí frézky

  • Podle konstrukce (konzolové, stolové, rovinné a speciální, které se rozlišují podle frézovacích operací).
  • Podle polohy vřetene (vodorovné, svislé, univerzální, kopírovací, nástrojářské).
  • Podle druhu řízení (ruční, ruční s číslicovým odměřováním a řízené počítačem = CNC).

 

 

Na co se zaměřit při výběru frézy a frézky

Kvalitní frézku na dřevo využije profesionální truhlář, běžný řemeslník i šikovný kutil. Důležitý je také výběr frézovacích nástrojů.

Podle čeho zvolit frézu

Abyste dosáhli dokonalých výsledků, na frézovacích nástrojích nešetřete a vsaďte na kvalitu. Nejprve si rozmyslete, jakých výsledků chcete na obráběném dřevě nebo jiném materiálu dosáhnout. Vemte v potaz, jaké má obráběný materiál vlastnosti – pro práci s těmi pevnými a tvrdými zvolte kvalitní ocel, která se při námaze jen tak nepoškodí ani nezlomí.

Klíčovou roli hrají také frézovací operace. Při frézování drážek sáhněte po nástrčné nebo stopkové drážkovací fréze na dřevo nebo jestli chcete ozdobit nábytek nebo dřevěné dekorace různorodými motivy, zvolte stopkové pájené frézy. Pro vytvoření přesných dřevěných spojů vybírejte ze speciálních fréz na spoje. Obrábění okenních rámů nebo dveří vám půjde od ruky s frézou na okna nebo s frézou na dveře a dvířka. Pájená zaoblovací fréza pak vytvoří krásné okraje a hrany.

TIP: Při frézování dřeva nezapomeňte na šikovné pomocníky pro frézování, jako jsou digitální úhloměry, pravítka nebo šablony.

 

 

Jakou frézku na dřevo vybrat

Mezi nejrozšířenější patří přímá frézka, která je oblíbená pro svou univerzálnost. Chystáte se na nějakou speciální prácičku? Pořiďte si horní, lamelovací nebo ohraňovací frézku. S tím souvisí i výkon frézky – kutil si vystačí s přímou frézkou o výkonu 0,5 kW, u specializovaných frézek si pohlídejte, aby byl výkon 1 kW.

Nepodceňte ani rychlost a počet otáček. Vysoký počet otáček způsobí připálení dřeva, s tím nízkým zase nedosáhnete požadovaných úprav – některé modely umožňují regulaci a vy si tak můžete frézku přizpůsobit podle potřeb (optimální počet otáček činí 20 000 za minutu). Pozor si dejte i na průměr upínacích kleštin, abyste mohli pracovat s co nejširší škálou nástrojů. Byla by škoda nevyužít frézovací nástroje, které nabízejí hodně možností při opracování dřeva.

TIP: Frézka by měla mít co nejméně plastových částí, které se rychle zahřejí a nejsou příliš odolné. Taky by vám měla dobře padnout do ruky.

 

Postarejte se o to, aby frézy dlouho vydržely

Aby vám frézy vydržely dlouho ostré, pečlivě se o ně starejte a uložte je na vhodné místo. Obvykle stačí frézy mechanicky očistit, případně vyfoukat kompresorem. Ložiskové frézky ošetřete olejem. Prodloužíte tak jejich životnost a předejdete problémům.

Frézy uložte na suché a čisté místo – pokud kupujete frézy po kusech a nemáte na ně kufřík, vyvrtejte do dřevěného hranolu otvory o trochu větší, než je průměr stopky frézy – jednoduše je tam zastrčíte a budete je mít krásně uložené na jednom místě.