prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Jak na prořezávání stromů

Správným prořezáváním odstraníte suché a poškozené větve stromu, prosvětlíte korunu a omezíte tak růst hub, které ohrožují zdraví stromu a vymodelujte si ho podle svých představ. Seznamte se s nejdůležitějšími pravidly řezu a zjistěte, co je k prořezávání stromů potřeba, jak vybrat vybavení a pilku na prořezávání stromů.

Japonská ruční skládací pilka

Co je potřeba na prořezávání stromů

Aby byl provedený řez stromům ku prospěchu, a ne naopak, musíte vědět, jak a co řezat, ale také na to musíte být správně vybaveni. Menší větvičky a vlky odstraníte pomocí zahradnických nůžek. Na větší větve se hodí pilka na prořezávání stromů.

Není však pilka jako pilka. K řezu čerstvého dřeva se nehodí běžné dílenské pily na dřevo. Klasická ocaska, kterou máte v dílně, má široký list, nevhodné - většinou jemné zuby a tím se pila velmi rychle zanese (ucpe). Řezání je potom namáhavé a nesplní svůj účel. Tudy cesta nevede.

Praktické pouzdro na ruční pilku

Jak vybrat pilu na prořezávání stromů

Pilka na prořezávání stromů může být jak ruční, tak elektrická, akumulátorová nebo motorová. Pokud neobhospodařujete velký sad, pořiďte si ruční nářadí. Je mnohem levnější, má takřka nulové provozní náklady a servis zvládnete i sami.

  • Ruční prořezávací pilou uřežete větve až do průměru 12 cm. Sázkou na jistotu jsou precizní japonské pily s jemnými zuby pro čistý řez čerstvého dřeva. Výhodou je také sklápěcí ostří. Při lezení po stromě či žebříku pilku složíte a otevřete ji, až budete připraveni k řezání.
  • Pokud vás čeká řezání větších větví, pořiďte si ruční obloukovou pilu nebo elektrickou či akumulátorovou vyvětvovací pilu.
  • K občasnému řezání celých kmenů stromů a opravdu velkých větví se hodí dřevorubecká pila s vypouklým ostřím – břichatka.

Před prací s pilou si nasaďte ochranné brýle, přece jen se budete dívat nahoru do koruny a snadno by vám mohla spadnout do oka pilina. Na ruce si nasaďte pracovní rukavice.

Nezapomeňte stromy ošetřit balzámem nebo barvou

Pokud stromu odřežete větve o průměru větším než 7 cm, měli byste mu ošetřit rány speciálním stromovým balzámem nebo latexovou barvou, které místo řezu uzavře. V opačném případě hrozí, že se do rány dostanou plísně a dřevokazné houby. Ty by mohly způsobit odumření větve nebo celého stromu.

Prořezávání v koruně stromu

Jaké jsou základní typy řezů

Výchovný řez

U mladých stromků (od 2 do 5 let) se provádí každoroční výchovné řezy, které určí jejich výsledný vzhled a růst.

Udržovací řez – tvarování stromu

Udržovacím řezem odstraníte přerostlé, suché, poškozené a špatně rostoucí větve a prosvětlíte korunu. Udržovací řez provádějte až u stromků starších 2 let. Větve řezejte u kmene nebo u hlavní větve tak, aby nezůstávaly pahýly.

  • Opadavé stromy prořezávejte v druhé polovině léta.
  • Mladé výhonky jehličnanů upravujte mezi únorem a dubnem. V červenci a srpnu se pak zaměřte na starší větve.

 

Řez ovocných stromů

Řez ovocných stromů

Stromy, které pěstujete pro plody (ovoce, ořechy), upravujte pomocí řezu pravidelně. V proklestěné koruně se vám budou plody lépe sbírat, a navíc se k nim dostane slunce, díky tomu rychleji dozrávají a budou chutnější. Množství řezu závisí také na typu kmenu. Vysokokmeny a statné stromy potřebují méně zásahů než zákrsky.

  • Jabloně a hrušně se prořezávají na podzim, během slabší zimy (do −5 °C) a časného jara. Řez spočívá ve zkrácení hlavních korunních výhonů, odstranění větví, které se kříží nebo směřují dovnitř, do koruny.
  • Peckovinámtřešním, slivoním, meruňkám, broskvoním vytvarujte korunu řezem v prvních letech po zakořenění. Pak odřezávejte jen suché a poškozené větve. Řez peckovin dělejte, jen když je sucho mezi dubnem a srpnem, stromy jsou náchylné k napadení plísněmi a houbami.

Aby vám šlo prořezávání stromů hezky od ruky

Ať už se chystáte prořezávat statný strom, nebo menší keř, vybavte se správnou zahradnickou pilou. Pokud si stále nejste jisti výběrem, obraťte se na nás. Jsme tady pro vás na čísle +420 573 502 911 nebo na e-mailu prodej@pilanamarket.cz.