prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Jak na řezání překližky krok za krokem

Nevíte, jak řezat překližku, aby byl řez přesný, kvalitní a bez otřepů? Potřebujete k tomu hlavně vhodný řezný nástroj. S trochou cviku pak zvládnete formátování a dělení překližky přesně podle svých představ. Přinášíme vám několik rad a tipů, jak na řezání překližky, abyste byli s výsledky spokojení.

Na co se používá překližka

Překližka se skládá z několika tenkých vrstev dřeva, které se spojí pomocí speciálního lepidla, za vysokého tepla a tlaku se pak lisují. Podle typu použitého dřeva získá překližka specifické vlastnosti (vyznačuje se pak například odlišnou pevností nebo houževnatostí). Díky své odolnosti a poměrně snadnému zpracování představuje oblíbený materiál nejednoho řemeslníka.

Překližku použijete na nábytek, dveře, podlahy, stropy, obklady, bedny a krabice, police a rámy nebo dekorace, do kterých můžete vypalovat různé ornamenty. Překližka už se dávno nehodí jen na zadní stěny skříní nebo dna šuplíků. V současné době často tvoří i pohledovou část nábytku, nebojte se ji proto v interiéru využít.

Jak pracovat s překližkou, aby řezy byly přesné a bez třísek

Přemýšlíte nad tím, jak se řeže překližka, aniž by v místě řezu vznikly nevzhledné otřepy? Jednoduše k tomu potřebujete vhodný nástroj. Na kvalitu řezu má vliv pilový kotouč. Překližku naformátujete i s kotoučem na dřevo z nástrojové oceli, ale s výsledky nejspíš nebudete spokojeni, protože tyto kotouče při dělení překližky vytváří nekvalitní řez.

Sáhněte proto po pilových kotoučích s SK plátky (slinutý karbid) či po diamantových kotoučích, které mají břity z polykrystalických diamantů (PKD). Zjistěte, na jaké další materiály můžete použít diamantový kotouč. Kotouče vhodné na řezání překližky mívají zpravidla větší počet zubů a geometrii zajišťující plynulejší řez. Počet zubů závisí na průměru kotouče. Pokud si nejste jistí, jestli máte ten pravý, podívejte se na obal – výrobci uvádí, zda je kotouč vhodný k dělení dýhovaných materiálů. Informace o správném seřízení a nastavení počtu zubů získáte také z naší nástrojové poradny, případně Vám rádi poradíme osobně či telefonicky.

TIP: S SK nebo PKD předřezávacími kotouči dosáhnete ještě vyšší kvality řezu.

Rady a tipy, jak řezat překližku

  • Na řezání překližky se nejčastěji používá mafl. Kotoučová pila je vhodná pro příčné i podélné řezy.
  • Pokud nemáte k dispozici mafl, dá se použít i přímočarka. I když ta se hodí spíše jen pro tvarové řezy. Také u přímočaré pily je nejdůležitější výběr vhodného řezného plátku.
  • Řezejte stálou rychlostí bez zastavení.
  • Ani frézování překližky nepředstavuje problém. Potřebujete ale kvalitní frézku a ostrou frézu, aby se vám povrch neopaloval a nečernal. Musíte také nastavit optimální otáčky a rychlost posuvu, parametry pro obrábění jsou stejně klíčové jako nástroje.
  • Tenkou překližku do 3 mm rozřežete i větším lámacím nožem, stačí řez několikrát přejet. Hodí se i podlahářské nože. Na pomoc si vezměte také kovové pravítko a řezací podložku či vyřazenou rovnou desku.
  • Chystáte se dělit překližku pomocí narýsované čáry? Jde to, ale řez nikdy nebude úplně rovný. Lepší je na pilu upnout vodicí lištu.
  • Dejte si pozor, aby se vám překližka při dělení neprohnula a nestiskla kotouč. Podložte ji třeba dřevěnými hranoly.
  • Pokud se vám při dělení překližka přece jen trochu „okouše“, pomozte si tmelem. Vyzkoušejte také různé směry řezu (po a proti břitu).
  • Formátujete bez předřezu? Zkuste na místo řezu zezadu nalepit krepovku (maskovací pásku) či hliníkovou pásku. I když se předřezu nevyrovná, řez bude o něco hladší. Otřepy se zmírní i podložením překližky jiným lacinějším materiálem.
  • Na vyvrtání otvorů použijte sukovníky.
  • Drobné otřepy vyhladíte smirkovým papírem nebo jiným brusivem.

TIP: Pokud zrovna nemáte po ruce vodicí lištu, můžete na překližku pomocí svěrek upnout rovnou lať a řezat podle ní.

Jak ohnout překližku

Setkáte se s ohybatelnou překližkou v příčném i podélném směru, která se podle hustoty dřeva dá ohnout až do rádiusu 100 mm. Maximální délka ohybu závisí na orientaci vláken (příčnou překližku ohnete v delším směru než podélnou). Pokud vám ohybatelná překližka nevyhovuje, zkuste si tu klasickou ohnout v dílně podle svých představ.

Vyrobte si přípravek, podle kterého budete překližku ohýbat. Nezapomeňte, že ohyb bude pouze tak přesný, jako je přesný přípravek, dejte si na něm proto záležet. Překližku v místě oblouku z vnitřní strany nařízněte až po vrchní dýhu. Vytvořte pravidelné rozestupy a použijte vodicí lištu, aby byl řez přesný. Překližku můžete také napařit, případně na chvíli namočit do horké vody (pozor ale, aby nepovolilo lepidlo). Deska změkne a dá se ohýbat. Pak už ji stačí pouze přichytit svěrkami na přípravek a nechat vyschnout.

TIP: Velmi tenké desky překližky můžete také na přípravku slepit kvalitním lepidlem, získáte tak tvarovanou desku o větší tloušťce.

Jak ošetřit překližku

Povrchově upravená překližka vám nevyhovuje? Změňte její vzhled podle svého. Pokud chcete zachovat přírodní ráz a nechat vyniknout strukturu, natřete překližku olejem na dřevo. Další možností je použít akrylový lak.

  • Před aplikací nátěru překližku zbruste, abyste docílili co nejhladšího povrchu. Na hrubou překližku totiž nátěr špatně přilne.
  • Povrch očistěte od prachu a nečistot a případné praskliny a spáry vyplňte tmelem. Po zatvrdnutí povrch opět přebruste a očistěte.
  • Poté naneste nátěr pomocí štětce, válečku nebo stříkací pistole. Počítejte s tím, že bude potřeba několik vrstev.

Pokud bude překližka v místnosti s vlhkostí nad 60 %, ošetřete ji nejprve protiplísňovým přípravkem.