prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Jak si připravit dřevo na zimu

Ať už dřevem vytápíte dům po celou zimu, nebo občas hodíte polínko do krbu, potřebujete si zajistit topivo. Nenechávejte to na poslední chvíli, dřevo musí pořádně vyschnout, aby mělo optimální výhřevnost. Poradíme vám, s kterými pomocníky si připravíte dřevo na zimu svépomocí.

Kdy začít s přípravou dřeva na topení

Záleží na tom, odkud dřevo berete, ale vždy začněte s předstihem. Pokud kupujete už naštípané dřevo, bývá alespoň částečně proschlé, ale i tak ho musíte zpracovat nejpozději na jaře, v ideálním případě rok dopředu. Tato varianta se však poměrně prodraží. Levnější dřevo čerstvě vytěžené z lesa, zejména to tvrdé, může schnout i pár let, proto s tím počítejte.

Čerstvé dřevo zpracujte co nejdříve. Jakmile začne vysychat, je štípání o dost náročnější. Nikdy netopte mokrým dřevem, má malou výhřevnost, špatně hoří a čadí. Vyhněte se také pálení překližky a dřevotřísky.

Bez pomocníků se neobejdete

Příprava palivového dřeva na topnou sezónu může být pořádná dřina, pokud si ale pořídíte kvalitní vybavení, práce vám půjde hezky od ruky a brzy budete mít nachystanou dostatečnou zásobu dřeva na celou zimu. Co vám usnadní řezání dřeva?

Cirkulárka

S kotoučovou pilou zvládnete pořezat i velké množství dřeva za poměrně krátkou dobu. Při jeho zpracování představuje šikovného pomocníka, který se těší velké oblibě. Na cirkulárce můžete řezat kulatinu, odkory i desky. Kromě toho, že na kotoučové pile pořežete rychleji více dřeva, jde také o pohodlnější způsob než práce s motorovou pilou. Setkáte se se třemi základními typy:

  • cirkulárka s kolébkou – kotouč je zapouzdřený a pohyb dřeva probíhá pomocí kolébky.
  • cirkulárka se stolem – pilový kotouč je zasazen ve stole a menší polovina kotouče je odkrytá.
  • kombinovaná cirkulárka – jde o kombinaci předchozích dvou typů, můžete řezat pomocí kolébky i klasicky na stole.

 

Nezapomeňte zvolit vhodný pilový kotouč. Klasické pilové kotouče na palivové dřevo si hravě poradí s měkkým i tvrdým dřevem. Pokud se chcete vyhnout častějšími broušení, sáhněte po SK pilovém kotouči na palivové dřevo – má až 5× delší životnost, ale pozor, karbidové plátky jsou křehčí, v případě, že narazí na hřebík, hrozí, že se zub uštípne. Tyto kotouče proto používejte spíše pro čisté odkorněné dřevo. Zjistěte více o tom, jak vybrat pilový kotouč na palivové dřevo.

Motorová pila

Krácení kmenů vám půjde nejlépe s řetězovou pilou. Rozhodněte se, jestli si pořídíte elektrickou, nebo benzínovou pilu. Elektrická pila je tišší, snadnější na ovládání a nevyžaduje náročnou údržbu. Na druhou stranu ji využijete jen u domu, protože potřebujete přístup k elektřině, a hodí se pro pořez kulatin menších průměrů zhruba do 30 cm. Benzínové pily jsou náročnější na údržbu, ale disponují větším výkonem a vezmete je s sebou i do lesa.

TIP: Při řezání s řetězovou pilou oceníte stojan neboli kozy, na které kulatiny umístíte. Zručný kutil si je zvládne vyrobit i sám.

Štípačka

Nařezáním dřeva nekončíte. Kulatinu musíte také naštípat na polena. K tomu se skvěle hodí štípací zařízení. Štípačky se dělí na horizontální a vertikální. Při výběru je rozhodující velikost polen a druh dřeva.

Ruční pily

Při zpracování dřeva oceníte i klasické zahradnické pily. Využijete je při zkracování a pořezu menších větví. S obloukovou pilou podetnete i tenčí stromek a pokud se nebojíte těžké práce s dvoumužnou pásovou pilou neboli břichatkou pokácíte i vzrostlý strom. Ruční pily se hodí spíše jako doplňkové, připravit s nimi zásobu dřeva na celou zimu by byla opravdu dřina.

Sekera, kalač a klín

Pokud nechcete investovat do štípačky, polena naštípete i obyčejnou sekerou. Na velké špalky si vezměte kalač = těžkou sekeru na dlouhém topůrku, kterou použijete i jako klín. Štípací klín spolu s kladivem se vám bude hodit, pokud sekerou nepůjde dřevo rozštípnout.

Nepodceňte bezpečnost

I když jsou moderní stroje bezpečnější než jejich starší předchůdci, je třeba dbát na bezpečnost. Odletující třísky a prach jsou nebezpečné zejména pro oči, proto si pořiďte ochranu zraku v podobě brýlí nebo štítu. Oblékněte si dlouhé montérky a nazujte pevné pracovní boty. Nezapomeňte ani na vhodné pracovní rukavice. Nedoporučuje se při obsluze rotačních strojů používat volné ošacení (svetry apod.) a taktéž nevhodné volné pracovní rukavice. Hrozí nebezpečí vtažení do stroje.

Zajistěte správné uskladnění dřeva na topení

Dřevo musí pořádně vyschnout, ideálně na slunném a větrném místě. Nejčastěji se dřevo ukládá do dřevníku. Ten chrání polena před deštěm a umožňuje jim optimálně schnout. Dřevo můžete také naskládat do hranice a přikrýt nepromokavou plachtou, jen si pohlídejte, aby neleželo přímo na zemi a bylo zajištěno odvětrávání. Často se polena také skládají pod střechu podél zdi domu.