prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Jak vybrat lepidlo na dřevo

Jak vybrat lepidlo na dřevo: lepidla pro stolaře a  domácí kutily

Není lepidlo jako lepidlo. Každý druh materiálu, typ spoje i podmínky vyžadují jiné lepidlo. Některé se hodí k dýhování, další k lepení parket, starožitného nábytku nebo hudebních nástrojů. Seznamte se s druhy a specifiky nejpoužívanějších stolařských lepidel. Zjistíte, k čemu se hodí a proč. Snadno si tak vyberete správné lepidlo pro svůj projekt.

Syntetická nebo přírodní lepidla na dřevo

Stolařská lepidla se dělí podle původu do dvou hlavních skupin, a to na přírodní a syntetická. Obecně lepší vlastnosti při práci se dřevem nabízí syntetická lepidla. Ta přírodní (rostlinná, živočišná a minerální) se využívají spíše pro renovaci staršího nábytku.

Syntetická stolařská lepidla

Syntetických lepidel je celá řada a liší podle principu přechodu z kapalného do pevného stavu. Nejčastěji se používají termoreaktivní (dvousložková), epoxidová nebo tavná lepidla.

Termoreaktivní neboli dvousložková lepidla

Tvoří pevný spoj pomocí chemické reakce dvou složek za zvýšené teploty a tlaku. Patří sem například:

  • Močovinoformaldehydová lepidla (UF) – jsou levná a používají se k výrobě překližek, dřevotřískových a dřevovláknitých desek nebo k dýhování, ale nehodí se k montážnímu lepení a na spoje, u kterých se předpokládá kontakt se studenou vodou.
  • Melaminformaldehydová lepidla – jsou poměrně drahá, vytváří bezbarvé spoje, ale jsou zdravotně nezávadná, zvládnou kontakt i s horkou vodou a hodí se na výrobu nábytku do interiéru.
  • Fenolformaldehydová lepidla – jsou velice odolná, pomalu stárnou, odolávají vlivům  mikroorganismů, vysokým teplotám i rozpouštědlům, což z nich činí ideální montážní a konstrukční lepidla do interiéru i exteriéru.

 

Dvousložková epoxidová lepidla na dřevo

Dvousložková epoxidová lepidla představují špičku mezi stolařskými lepidly. Proces vytvrzení probíhá smícháním pryskyřice a tvrdidla. Využijete je při lepení dřeva a neporézního materiálu, jako je sklo, kov nebo glazovaná keramika, ale nehodí se na polystyren nebo polyethylen (termoplast).

  • Polyuretanová lepidla na dřevo neboli PUR lepidla jsou sice poměrně drahá, ale rychle se vytvrzují (v řádech nižších jednotek minut), a to i v nízkých teplotách (do 0 stupňů). S jejich pomocí slepíte dřevo s dýhovanými materiály, plasty, kovy (mosaz, ocel, hliník), ale dokonce i se sklem, umělým kamenem nebo s koženkou.
  • Polyvinylacetátová lepidla (lepidla na dřevo typu D2; D3; D4) jsou skvělou volbou pro výrobu nábytku, hraček, ale i na spojování PUR pěny nebo papíru se dřevem. Hodí se na montážní lepení (kolíkové spoje, tupé spáry, lepení spárovek). Po vytvrzení spoje má PVAC lepidlo vyšší pevnost než samotný masiv.

 

Při manipulaci s epoxidovými lepidly dodržujete postup i poměry jednotlivých složek a používejte ochranné pracovní pomůcky. Tvrdidla patří mezi žíraviny a při kontaktu s pokožkou způsobují ekzémy.

Tavná lepidla na dřevo

Tavná lepidla jsou termoplastická, což znamená, že se po zahřátí změní jejich skupenství z pevného na tekuté (plastické). Po vychladnutí opět ztuhnou. Slepíte jimi různorodé materiály. Tavné lepidlo v granulích se sype přímo do tavicího zařízení.

Přírodní stolařská lepidla

Lepidla z přírodních materiálů jsou živočišného, rostlinného i minerálního původu. Mezi ta rostlinná patří lepidla na bázi škrobu (bramborový, kukuřičný, rýžový), přírodní kaučuk a rostlinné gumy. Používají se k lepení tapet, tužek nebo třeba lepenky, ale na výrobu nábytku ani jiných truhlářských výrobků se nehodí.

Z minerálních lepidel se při práci se dřevem používají asfaltová lepidla, a to k lepení parket a jiných dřevěných podlahových krytin.

Nejběžnějšími lepidly přírodního původu, které při práci se dřevem využijete, jsou ta živočišná. Vyrábí se z kostí, chrupavek a krve jatečních zvířat a jsou známá také pod názvem klih.

  • Kostní klih se používá k výrobě dřevěných hudebních nástrojů a starožitného nábytku. Jeho nevýhodou je nízká odolnost vůči vodě, vlhkosti a působení bakterií.
  • Odolnější variantu pak představuje albuminový klih (z krevního albuminu), který sice snese vlhkost, ale zase zbarvuje spoje do červena.

 

Lepicí tmely: překlenou i velké spáry

Pokud potřebujete spojit dva kousky dřeva s nerovnými povrchy, a tudíž i poměrně velkými spárami, použijte lepicí tmely. Ty jsou schopny na rozdíl od lepidel vytvrzení i ve větších vrstvách. Tmely jsou skvělé při spojování materiálů s různou roztažností. Jsou elastické a drobné pohyby vyrovnají, aniž popraskají.

Pokud potřebujete vybrat lepidlo na hračky, hudební nástroj, na výrobu nábytku nebo třeba dveří, podívejte se do naší nabídky lepidel pro stolaře nebo nám napište.