prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Jak vybrat ochranné pomůcky pro práci s pilou

Pouštět se do práce s pilou bez ochranných pracovních pomůcek je obrovské riziko. Stačí vteřina a můžete se ošklivě zranit. A nezáleží na tom, jestli jste sváteční kutil nebo ostřílený profík. Nikdy nevíte, kdy odlétne pilina špatným směrem nebo zavrávoráte. Udělejte si chvilku a seznamte se s ochrannými pomůckami, které pracovní rizika do velké míry snižují.

Jaké ochranné pracovní pomůcky potřebujete

Práce s pilou je hlučná, odletují při ní piliny, víří se prach a při neopatrné manipulaci se snadno pořežete nebo vám něco spadne na nohu či na hlavu.  A proto potřebujete protihluková sluchátka, brýle, přilbu, pracovní rukavice, oblečení a pevnou bezpečnostní obuv.

Při výběru ochranných pomůcek se řiďte podle:

  • bezpečnostních listů, které se vážou k pracovišti, kde se pohybujete,
  • chemických látek (ředidla, činidla, barvy), s nimiž přicházíte do styku,
  • nářadí a strojů, které používáte, nebo obsluhujete. Informace o ochranných pomůckách, neboli pokyny k výběru OOPP, najdete v příbalovém letáku každého stroje.

Chraňte si oči před pilinami

Pracovní pomůcky na ochranu zraku chrání oči před odletujicími částicemi, prachem, nepříznivou teplotou i světelnými podmínkami a patří mezi ně brýle, štíty, celoobličejové masky a kukly.

Jejich vzhled a stupeň ochrany upravuje bezpečnostní norma EN 166. Podle odolnosti skel (zorníků) a nožiček se pomůcky dělí do tří skupin:

  • Skupina F označuje bezpečnostní brýle a štíty s nejnižší odolností proti odletujicím částicím.
  • Ve skupině B najdete celoobličejové masky, které vás ochrání před zářením a po připojení filtrů i proti chemickým výparům.
  • Skupina A zahrnuje svářecí a samostmívací kukly.

Jakou ochranu zraku zvolit při práci s pilou

Při práci s pilou je ideální celoobličejový štít, který chrání nejen oči, ale i celou tvář před odletujícími pilinami. Některé modely dokonce kombinují helmu, štít a mušlové chrániče sluchu, získáte tak 3 pomůcky v 1.

Nižší stupeň ochrany pak nabízí pracovní brýle. Při výběru se zamyslete, v jakých světelných podmínkách pracujete, podle toho si vyberte barvu zorníku. Na rozdíl od běžných dioptrických nebo slunečních brýlí  jsou pracovní modely odolné proti rozbitím nárazem.

 

Nepodceňujte ochranu sluchu

Ochrana sluchu je často podceňovaná, a přitom práce v hlučném prostředí může nenávratně poškodit sluch. Po ochranných prostředcích sáhněte, už když intenzita zvuku přesahuje 80 dB. Od 85 dB je berte jako povinnost. Pracovní pomůcky na ochranu sluchu jsou rozděleny do dvou skupin:

  • na pasivní ochranu sluchu – mušle, zátkové chrániče, neboli špunty, které utlumí jen 20 až 30 dB.
  • na aktivní ochranu sluchu mušle, které aktivně eliminují hluk nad 80 dB.

Jak vybrat ochranu sluchu při práci s pilou

Před výběrem chrániče sluchu se podívejte do bezpečnostních listů pracoviště nebo do příbalového letáku své pily. Tam najdete jak doporučené ochranné pomůcky, tak hlučnost. Na základě zjištěné hlučnosti si spočítejte, jaký útlum potřebujete, abyste se dostali do bezpečných hodnot, tedy pod 80 dB.

Na chrániči sluchu hledejte údaj SNR (sound noise reduction), který vám říká, kolik decibel pohltí. Nejvyšší ochranu sluchu nabízí mušlové chrániče s aktivním tlumením hluku, které při přesáhnutí 80 dB hluk ztlumí. Dejte si však pozor na přílišné utlumení, to vás může ohrozit při práci.

Zabraňte vdechování prachu

Při řezání dřeva i kovu vzniká také prach, tedy pevné částice o průměru 0,5 až 10 mikrometrů, které zanášejí dýchací ústrojí. Proto nezapomínejte ani na ochranu dechu. Se zachycením prachu vám pomohou respirátory. Těžším kalibrem jsou pak filtrační masky a polomasky,  ty odfiltrují i plyny a chemické látky.

Ochraňte hlavu před nárazy

Pokud vám při práci může něco spadnout na hlavu nebo hrozí, že do něčeho narazíte. Pořiďte si ochrannou helmu. Nejnižší stupeň ochrany nabízí čepice s plastovou výztuhou, ty vás ochrání při nárazu do nepohyblivé konstrukce. Vyšší stupeň ochrany mají pracovní přilby, které jsou vhodné, když hrozí, že vám něco spadne na hlavu.

Nezapomeňte ani na ruce a tělo

Když už máte ochranu hlavy, zraku, dýchacího ústrojí a sluchu vyřešenou, jsou na řadě ruce a tělo. Vlastnosti pracovních oděvů proti prořezu upravuje norma EN 381.

Pokud jednou do roka oprášíte cirkulárku, budou vám stačit kvalitní pracovní rukavice s prodlouženou manžetou, které ochrání jak ruce, tak zápěstí. Jako profíci zainvestujte do protipořezových kalhot a bundy. Pracovní oblečení by mělo mít také reflexní prvky, díky nim budete nepřehlédnutelní i při zhoršené viditelnosti.

Pořiďte si vyztužené boty

Pevná ochranná obuv je základ. Při výběru si dejte pozor na správné označení. Pracovní obuv a bezpečnostní obuv není totéž. Hlavní rozdíl mezi nimi spočívá v přítomnosti vyztužené špice (tužinky), která chrání prsty.

  • Pracovní obuv bez tužinky se značí písmenem O (occupational), a řídí se normou EN 347.
  • Bezpečnostní obuv s tužinkou označuje S (safety), a upravuje ji norma EN 345.

Jakou pracovní obuv vybrat pro práci s pilou

Základním požadavkem na obuv vhodnou pro práci s pilou je zpevněná špička, neboli kaple. Při práci s motorovou pilou je to také bezpečnostní stélka, která chrání nohu před propichem. Zaměřte se tedy na boty s označením S (SB, S1 až S5).

Nejvyšší požadavky jsou kladené na bezpečnostní obuv pro práci s motorovou pilou, ta musí být z kategorie S3 označena certifikátem pro práci s motorovou pilou.

Zvažte všechna rizika

Osobní ochranné pracovní prostředky vždy vybírejte podle rizik, které vám při práci s pilou hrozí. Jako sváteční kutil nebudete potřebovat stejné ochranné pracovní pomůcky jako profesionální dřevorubec.

 

Pokud potřebujete poradit s výběrem, napište nám na prodej@pilanamarket.cz, rádi vám poradíme.