prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Vše, co byste měli vědět před výběrem vrtáku

Vrtání patří mezi nejběžnější kutilskou činnost, která ale dokáže potrápit nejednoho řemeslníka. Za neúspěchem častokrát nestojí nešikovnost, ale špatně zvolený vrták. Záleží totiž na tom, do jakého materiálu vrtáte. Každý vrták má jiné vlastnosti a s vrtákem do dřeva poličku na zeď zkrátka nepřiděláte. Pomůžeme vám zorientovat se v ve světě vrtáků.

 

Zorientujte se: popis vrtáku

Každý vrták se skládá z břitu, kterým se vrtá, drážky tvořící tělo vrtáku (šroubovice), krčku (přechodu mezi tělem a stopkou) a upínací stopky zakončené sraženou hranou. Některé vrtáky mohou mít také unašeč. V souvislosti s vrtáky se setkáte také s pojmem fazetka, což je hrana drážky sloužící k správnému vedení vrtáku a minimalizaci tření. Provedení jednotlivých částí se liší podle typu vrtáku.

Při výběru si ověřte, že je vrták rovný. Zkontrolujte, zda je drážka dobře vyfrézovaná a nemá otřepy. Prohlédněte si také stopku – měla by být sražená, abyste se o hranu nezranili.

 

Důležité parametry aneb jak vybrat vrták

Abyste vybrali vrták přesně podle své potřeby, zaměřte se na následující parametry:

  • vrtaný materiál – pokud použijete vrták určený na jiný materiál, možná otvor vyvrtáte, s výsledky však nebudete spokojeni a pravděpodobněji vrták zničíte;
  • délka a průměr vrtáku – průměr volte podle šířky finálního otvoru. Čím delší drážka, tím hlubší otvor. Pokud budete chtít vrtat hlouběji, než je délka drážky, nebude vrták správně odvádět odpad ven z díry a může se zaseknout. Navíc se zvýší tření a teplota. Delší vrtáky mívají proto zvýšenou tepelnou odolnost;
  • upínací systém – nejčastěji se setkáte s válcovou stopkou, bity, šestihrany nebo s SDS upínáním, které je typické pro vrtací kladiva.

Rozhodující může být také to, jak často budete vrtáky používat. Dlouhá doba vrtání a vyšší četnost vyžadují kvalitnější třídu vrtáků.

Náročnost výrobní operace rozhoduje o typu vrtáku

Vrtáky se vyrábí z různých druhů oceli, které se liší hlavně obsahem uhlíku a legovacích prvků. Nejběžněji se používá:

  • uhlíková ocel – je vhodná pro méně náročné vrtání, nezvládne zahřívání při vysoké řezné rychlosti;
  • legovaná ocel – je díky legovacím prvkům pevnější a odolnější i proti většímu namáhání;
  • rychlořezná ocel – vyniká extra pevností a odolností. Pro HSS vrtáky nepředstavují problém ani vysoké řezné rychlosti.

Seznamte se s nejpoužívanějšími druhy vrtáků

Vrtáky se dělí podle několika kritérií, nejčastěji podle materiálu, do kterého mají vyhloubit otvor.

Vrtáky do dřeva

Vrtáky do dřeva mívají delší hrot ve středu špičky, aby snadněji nastavili vedení vrtáku ve dřevě. Jelikož je dřevo poměrně měkký materiál, stačí na něj vrtáky z běžné nástrojové oceli s hrotem s destičkami ze slinuté oceli či karbidu. Profesionálové ocení kromě základního šroubovitého vrtáku také speciály, jako jsou například sukovníky, zátkovníky nebo záhlubníky. Při výrobě nábytku se hodí pořídit také vrtáky na konfirmáty, které jednotlivé kusy dřeva spojují pevněji než běžné vruty.

Vrtáky do kovu

Vrtáky do kovu mají hrot vybroušený do bodu nebo úsečky, víc než vzhledem se oproti jiným vrtákům ale liší materiálem, ze kterého se vyrábí. Musí být odolné vůči zahřívání. Ideální je HSS vrták. Pro kvalitnější vrtání vysokopevnostních a těžceobrobitelných kovů zvolte HSS vrták s povrchovou úpravou z titanu.

Vrtáky do zdiva

Vrtáky do betonu a zdiva se vyrábí z běžné nástrojové oceli, na špičce mají ale připájenou destičku nebo korunku ze slinutého karbidu, aby se dostaly skrz tvrdý materiál. Pozor na to, jaký materiál vrtáte, některé cihly například nesnesou příklep.

Setkáte se také se speciálními vrtáky do skla nebo do dlaždic.

Dělení vrtáků podle tvaru

  • Šroubovitý (válcovitý) – je nejrozšířenější typ vrtáku s vyfrézovanou šroubovici podél své osy, díky čemuž dobře odvádí piliny.
  • Dělový – hodí se k vrtání dlouhých a rovných děr.
  • Trojhranný – je vhodný pro vytváření otvorů do tvrdých materiálů, jako je sklo a nerezová ocel.
  • Středící (kruhostředý) – je určený pro přesné vrtání krátkých děr.
  • Korunkový – slouží k „vypichování“ děr do tenkostěnných odlitků.
  • Stupňovitý – hodí se k vyvrtávání více děr různého průměru najednou.
  • Plochý (kopinatý) – je velmi tvrdý a vytváří díry většího průměru.
  • Oboustranný – používá se k nýtování.
  • Frézovací – vyvrtá i otvory jiných tvarů, než je kulatá díra.
  • Speciální – zde patří záhlubník, špulíř, zátkovník, sukovník, Forstnerův vrták ad.

 

Čím vrtat?

V dílně se nejčastěji setkáte s elektrickou nebo AKU vrtačkou, která si poradí s běžným vrtáním do různých materiálů. Vybrat můžete s příklepem nebo bez. Na náročnější vrtání, například do betonu, zvolte vrtací kladivo. Vrtání otvorů do volných obrobků vám půjde lépe se stolní vrtačkou.