prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Zaostřeno na zahradnické pilky aneb nevylamte si zuby

Při celoroční péči o stromy a keře se vám budou hodit zahradnické pilky. Existuje několik typů a každý se hodí k jinému účelu. Představíme vám zahradnické pilky a poradíme, na co je využijete. Navíc vám přiblížíme značku Pilana a japonské ruční pilky, které patří mezi nejlepší na trhu.

Zahradnická pilka vám usnadní práci

Seznamte se s nejčastěji používanými zahradnickými pilkami. Každá se hodí na něco jiného. Pokud to myslíte se zahradničením vážně, s jedním typem pily si nevystačíte – potřebujete je totiž na prořezávání ovocných i okrasných stromků a keřů, na zpracování hrubších větví i kulatiny na topení. 

Ruční pily mají obecně tu výhodu, že jsou lehké, skladné a bezporuchové, vynikají skvělým poměrem ceny a výkonu a nejen, že se s nimi snadno manipuluje, vyznačují se také velmi jednoduchou údržbou.

Prořezávací pila

Lehká ruční prořezávací pila, jak už z jejího názvu vyplývá, slouží k prořezávání a ořezávání a úpravě větví keřů a stromů. Kvalitní zuby si bez problémů poradí s čerstvým dřevem. Pilu na prořezávání stromů seženete v různých velikostech a variantách – dostupné jsou rovné i zahnuté prořezávací pily. Některé modely jsou skládací, díky čemuž je můžete bezpečně přenášet a nezaberou příliš místa.

Ocaska

Pilu ocasku poznáte podle obdélníkového nebo lichoběžníkového tvaru listu s obloukovou nebo dvojitou zahnutou hrotnicí. Trojúhelníkové zuby přináší velký výkon. Hodí se na prořezávání silnějších větví i odvětvování káceného stromu. Díky její univerzálnosti ocasku využijete také v dílně. Pokud se vám ostří ztupí nebo poškodí, můžete pilový list ocasky vyměnit.

TIP: Při práci se dřevem oceníte i čepovku, děrovku a další stolařské pily.

Oblouková pila

Díky tomu, že se dá měnit pilový list, použijete obloukovou pilu takřka na cokoliv, stačí vybrat vhodný plátek. U některých pil můžete pilový list naklánět do polohy, kterou potřebujete. Řeže v tahu i tlaku. Jde o jednoruční pilu, která se hodí k řezání surového i suchého dřeva, kácení tenkých stromků a k odvětvování. Pro běžné práce na zahradě si vystačíte s délkou obloukové pily do 80 cm.

Pila břichatka

Dvoumužná pásová pila neboli břichatka je velká pila určená ke kácení stromů, krácení kulatiny nebo řezání velkých kusů dřeva. Pilový list se vyrábí z elastického plechu a hrotnice má zaoblený tvar. Pracují s ní vždy dva lidé, řeže obousměrně, ale pouze v tahu.

Seznamte se s ručními japonskými pilkami
a zahradnickými pilkami značky Pilana

Mezi jedny z nejlepších zahradních pilek patří japonské pilky. Detailní zpracování, prvotřídní materiály a pečlivost výroby zajišťuje maximální kvalitu. Japonské pilky ocení nejen zahradníci, sadaři či arboristé, ale také truhláři nebo tesaři. Hodí se i na nejrůznější outdoorové aktivity. Jsou osázené větším počtem zubů = rychlý a čistý řez bez větší námahy. Pogumovaná rukojeť navíc přináší jistý a pohodlný úchop i ve zpocených rukou a tlumí vibrace.  

Zahradnické pily Pilana seženete v různých velikostech a provedeních. Díky vysoké variabilitě získáte zahradnickou pilku, kterou využijete i ve stísněných prostorách. Každá pilka vyniká jedinečnými vlastnostmi – vyměnitelnými listy nebo kalenými hroty zubů, které prodlužují životnost nástroje.

Co dělat s pořezanými větvemi

Zejména tlusté větve jen tak nevyhazujte, ale uskladněte je a využijte jako topivo na zimu. Nařežte je pomocí motorové pily nebo vsaďte na klasickou cirkulárku. Zvolte ale vhodný pilový kotouč. Poradíme vám, jak správně vybrat kotouč na palivové dřevo.

Oblékněte se do zahradnického

V montérkách se vám bude na zahradě pracovat daleko pohodlněji než ve starých džínách. Oceníte i pevné boty nebo holínky, když je půda mokrá po dešti. Základ představují zahradní nebo pracovní rukavice, které zabrání ušpinění i drobným zraněním.