prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Zrnitost brusiva: na co se zaměřit při výběru brusných nástrojů?

Zrnitost brusiva: na co se zaměřit při výběru brusných nástrojů?

Při výběru brusných nástrojů se zaměřte na materiál broušeného předmětu i brousicích kotoučů a hlavně na zrnitost brusiva. Čím je zrnitost brusiva vyšší, tím jsou brusné nástroje jemnější – a právě to rozhoduje o úběru materiálu.

Co jsou brusiva?

Brusiva jsou drobná zrnka rozdrceného materiálu, která se vyhledávají pro jejich nadprůměrnou tvrdost a ostrost hran. Brusivo může být volné ve formě prášku, přilepené na podložku nebo spojené pevným pojivem.

Druhy brusiva

Brousicí materiály se dělí na přírodní, jako například smirek, břidlice či diamant, nebo umělé. Ty se uplatňují více – vyznačují se standardní kvalitou a dobrou dostupností.

  • Umělý korund – vyrábí se z oxidu hlinitého. Jedná se o jedno z nejrozšířenějších brusiv a má všestranné využití. Využijete jej pro broušení téměř všech materiálů – zejména kovů, ale také dřeva nebo kůže.
  • Karbid křemíku – vzniká reakcí křemíku s uhlíkem. Je ostrý a tvrdší, ale zároveň křehčí. Používá se k broušení kovů, kamene nebo skla. Perfektně také naostří potřebné nástroje.
  • Zirkonkorund – je méně tvrdý, ale má samoostřící vlastnost a zajistí velký úběr materiálu. Dobře brousí ocel, dřevo i plast.
  • Karbid boru – vyrábí se z technické kyseliny borité s příměsí koksu. Patří mezi tři nejtvrdší materiály a používá se jako náhrada diamantu.

 

Zrnitost brusiva

Zrnitost brusiva je jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru brusného nástroje. Mezinárodní norma FEPA určuje zrnitost brusiva podle počtu ok síta, kterým propadne zrno na jeden čtvereční palec. Často se také uvádí rozměr brusných zrn v mikrometrech.

  • Hrubá brusná zrna – používají se na hrubování, zarovnání větších ploch a v případech, kdy je žádoucí velký úběr materiálu.
  • Střední brusná zrna – hodí se pro kombinované broušení, ošetření nástrojů a strojních částí.
  • Jemná brusná zrna – zajistí předhlazení. Výborně obrousí malé kontaktní plochy.
  • Mikrozrna – využívají se k přeleštění, lapování, honování a jemnému broušení skla nebo mramoru.    

Nejlepší pomocník v dílně? Brousicí kotouč

Při výběru brusného nástroje je třeba si položit otázku, na co ho potřebujeme. Pro jednoduché manuální broušení stačí brusná houbička nebo brusný papír. Pro práci s tvrdými materiály, jako je beton nebo asfalt, se více hodí diamantový kotouč. V dílně se stane všestranným pomocníkem právě brousicí kotouč.

Čím je charakterizován brusný kotouč?

Brousicí kotouč je nejpoužívanějším brusným nástrojem. Při výběru se zaměřte na následující parametry:

  • Typ kotouče – závisí na tvaru a velikosti kotouče a volí se podle plochy, která se bude opracovávat.
  • Brusný  materiál – přírodní nebo umělý. Záleží na materiálu broušeného předmětu.
  • Zrnitost brusiva – vybírá se podle drsnosti povrchu a materiálu, z kterého je vyroben.
  • Tvrdost kotouče – vyjadřuje odolnost brusných zrn proti vylomení. Závisí na tvrdosti materiálu – měkké kotouče se používají na tvrdý materiál a tvrdé kotouče na ten měkký.
  • Pojivo – spojuje brusná zrna do požadovaného tvaru a rozměru brousicího kotouče. Má také vliv na samoostření nástroje.
  • Struktura kotouče – je určena vzdáleností mezi zrny. Vzniklé póry ovlivňují zanášení kotouče.

Proč porovnáváme brusné kotouče?

Každý brousicí kotouč pracuje nejlépe na materiálu, pro který byl určen. Nesprávné použití vede k horšímu broušení a zničení kotouče. Při výběru brousicího kotouče se zaměřte hlavně na vlastnosti broušeného povrchu a způsob broušení.