prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

4 tipy, jak brousit dřevo

4 tipy, jak brousit dřevo

Broušení dřeva není nic těžkého a s trochou cviku to zvládne každý. Předem si rozmyslete, čeho chcete broušením dosáhnout, na co budete daný předmět používat i jaké mu dopřejete finální ošetření. Přečtěte si, jak správně brousit dřevo.

Brousit, či nebrousit?

Dneska patří broušení mezi standardní povrchovou úpravu, ne vždy je ale potřeba dřevo brousit. Často je žádoucí nechat dřevo jen hrubě opracované, aby vynikla jeho přirozená krása.

Obojí má svá pro a proti. Broušené dřevo je příjemné na omak, rovnoměrně hladké, bez nerovností a ostrých hran. Na druhou stranu, i když je broušený povrch hladký, hodně saje vodu, a je proto nutné povrch ošetřit, zejména pokud má přijít do styku s vodou. Čím dál víc se také cení přírodní vzhled a ruční práce i s drobnými nedokonalostmi – výrobek získá takzvaně duši.

4 tipy, jak správně brousit dřevo

Vždy záleží na tom, jak chcete dřevo používat a co od něj očekáváte. Jestli chcete zachovat jeho přirozený vzhled a jak ho poté ošetříte.

1. Co si pohlídat před broušením

Ideální je brousit ve větraném prostoru, sníží se tím riziko vdechnutí prachu. Používejte ochranné pomůcky. Vsaďte na respirátor a brýle, hlavně pokud brousíte natřené předměty, které mohou uvolňovat toxické částice. Před broušením si daný předmět zajistěte. Využijte protiskluzové podložky nebo svorky. Povrch předmětu musí být také čistý a suchý.

 

2. Čím brousit dřevo

Brusné nástroje volte podle povrchu, který se chystáte brousit. Vybírat můžete z brusných houbiček, brusných papírů nebo výseků, které se připevní na brusku na dřevo. Jako brusivo se nejčastěji používá korund, který je všestranný. Důležitou roli hraje zrnitost brusiva – při broušení dřeva si vystačíte se zrnitostí od 60 do 220.

  • Brusné pásy se hodí na broušení rovných povrchů a hran. Ubírají více materiálu, proto jsou ideální na hrubé tvarování dřeva.
  • S lamelovými kotouči snadno odstraníte nežádoucí otřepy dřeva a vytvarujete ho.
  • Brusné kartáče využijete při detailnější práci, jako jsou drážky.

 

3. Jak na samotné broušení dřeva

Začněte brousit s hrubou zrnitostí pro zarovnání povrchu, potom zvolte jemnější zrnitost, dokud dřevo nebude hladké podle vašich představ. Průběžně odstraňujte prach, třeba vysavačem, aby se nedostal zpátky do struktury dřeva. Bruste rovnoměrným pohybem a tlakem ve směru vláken dřeva – napříč se brousí jen ve zvláštních případech pro dosažení speciálního efektu.

TIP: Při broušení malých předmětů, přichyťte brusný nástroj a pohybujte broušeným předmětem.

4. Co dělat po přebroušení

Očistěte broušený předmět od hrubých nečistot, ideálně vysavačem. Nejmenší prachové částice odstraňte vlhkým hadříkem. Nechte dřevo uschnout a přebruste ho brusným nástrojem s nejjemnější zrnitostí. Nakonec ho přejeďte hadříkem namočeným v alkoholu, který odstraní zbylá zrnka prachu.

Dřevo je poté připravené k nátěru. Ale už před broušením musíte vědět, čím budete dřevo natírat, protože materiál na povrchovou úpravu souvisí se správným obroušením. Tenkovrstvý nátěr vyžaduje precizně opracované dřevo, naopak některá lepidla lépe přilnou k hrubšímu povrchu.

Vždy se držte doporučení výrobce materiálu, který pro úpravu použijete.

Závěrečné ošetření dřeva – ano, nebo ne?

Dřevo ošetřovat nemusíte, pokud jeho vzhled nehraje roli a nebude vystaveno vlhku. Správným ošetřením prodloužíte jeho životnost a funkčnost – ochráníte ho proti vodě, plísním i škůdcům.