prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

4 způsoby, jak na spojování dřeva

4 způsoby, jak na spojování dřeva

Každý, kdo někdy pracoval s dřevěnými komponenty, ví, že jejich správné spojování může být zdánlivě obtížné. Konstrukce musí být odolná a pevná a s tlustými nosníky mohou být potíže. Existuje několik způsobů spojování dřeva a v následujícím článku se seznámíte s nejoblíbenějšími metodami, které používají profesionálové i amatéři.

Znalost spojování dřeva může být užitečná, i když s tímto materiálem pracujete jen příležitostně. Bude se vám to hodit při renovaci nábytku nebo při malých stavbách, a přestože mnohé z těchto metod používají tesaři při stavbě velkých budov, můžete je použít i vy. Potřebujete jen dílnu, místo pro práci a potřebné nářadí. Dřevo můžete také snadno kombinovat s jinými materiály a vytvořit si tak nábytek svých snů. Než však začnete, budete potřebovat základní znalosti o typech spojů. Zde jsou uvedeny 4 nejčastější typy spojů ve dřevě:

Lepení dřeva

Je způsob spojení dvou dřevěných prvků s použitím lepidla. Aby bylo takové lepení účinné, je třeba mít na paměti, že oba prvky musí být během schnutí lepidla pevně přitisknuty k sobě. K tomuto účelu je třeba použít truhlářské svěrky.

Lepidlo lze použít v různých typech spojů, a to jak podél nosníku, tak i po celé jeho šířce. Tímto způsobem lze vytvářet velké konstrukční prvky a zároveň je chránit před praskáním. Lepidlo také zajišťuje neviditelné spojení dřeva, kterého nelze dosáhnout například pomocí hřebíků. Tato metoda je nejjednodušší a nejčastěji se používá při výrobě nábytkových dílů.

Lepené konstrukce lze později snadno řezat a opracovávat. Metoda s použitím lepidla také umožňuje vyrábět široké plochy, například desky stolů, z menších kusů. Umožňuje spojovat dřevo s drážkou, perem nebo profilovaným přesahem.

Spojování dřeva – vruty, hřebíky, šrouby

Dalším způsobem, jak snadno spojit dva dřevěné prvky, je použití kovových spojovacích prvků. Nejčastěji se používají vruty vyrobeny z různých materiálů, obvykle z oceli (pozinkované nebo nepozinkované). Spojování dřeva kovovými spojovacími prvky nevyžaduje specializované vybavení.

Délka a průměr vrutů se liší podle typu zhotovovaného spoje. Na střešních konstrukcích se používají upevňovací prvky o délce 15 nebo dokonce 30 cm.

Jak se spojuje dřevo pomocí hřebíků? Především nezapomeňte, že hřebíky by neměly být zatloukány kolmo do povrchu dřevěného prvku, ale měli byste je umístit pod úhlem. Díky tomu se linie sousedních spojovacích prvků sbíhají a zpevňují spoj. Hřebíky jsou však velmi viditelné, a proto se používají k výrobě předmětů denní potřeby v garážích a dílnách, kde na vzhledu nezáleží.

Speciální hřebíky s vroubkovanými dříky jsou odolné proti vytržení, což zvyšuje životnost celé konstrukce.

Šrouby

Mezi způsoby spojování dřeva kovovými spojovacími prvky patří také šrouby se závitem nebo bez. Jedná se o odpojitelné spoje. Vlákna jsou také viditelná, ale jejich hlavičky jsou často zakryté nebo esteticky upravené. Proto se spoje s nimi vytvořené považují za hezčí než spoje s hřebíky. Závity se snadno používají, na výběr jsou samozávrtné šrouby nebo šrouby se závitem do otvoru. Šrouby se dnes používají především pro kostry domů.

Soudkový spoj

Spojování dřeva v pravých úhlech při výrobě nábytku vyžaduje jiné spojovací prvky. Pak se použije soudkový spoj, speciální typ šroubového spoje. Skládá se ze šroubu a matice ve tvaru válce. Tato kombinace je považována za estetickou a především zajišťuje životnost celé konstrukce.

Ostatní kovové spoje

Kovové spoje také často nahrazují tradiční truhlářské metody. Umožňují totiž vytvářet lehké struktury velkých rozměrů, kde nelze použít klasické spojení. Při konstrukci např. střešních vazníků se používají speciální truhlářské spojovací prvky. Mají podobu desky, úhelníku nebo profilu a jsou vyrobeny z kovu. Mají v sobě otvory různých průměrů, které umožňují spojovat dřevo pomocí šroubů nebo hřebíků.

Pro konstrukční části střech, stěn nebo stropů se používá jiný typ spojů - svorníky. Umožňují spojovat dřevěné prvky s rovnoměrným rozdělením napětí.

Spojování dřeva – kolíčky

Při výrobě nábytku se dřevo spojuje pomocí kolíků. Jsou k dispozici v různých průměrech, které je třeba přizpůsobit spojovaným prvkům. Kolíky jsou vyrobeny ze dřeva odpovídající tvrdosti, například bukového. Dřevěné kolíky jsou neviditelné, což zajišťuje estetický vzhled nábytku. Otvory, do kterých se kolíky umístí, však musí být provedeny přesně na správných místech.

Kolíky musí být pevně zasazeny, takže jejich průměr by měl být stejný jako otvor ve dřevě. Jejich hroty jsou často mírně zúžené, aby se daly nejen snadněji umístit na správné místo, ale také je to prostor kdy se lepidlo může dostat ze dna otvoru na boky kolíků. Proto bývá boční povrch kolíků je obvykle opatřen rýhovaným reliéfem. Celý spoj je často vyztužen lepidlem.

Lamely

Méně známé je spojování lamelami. Oproti kolíkům má však určitou výhodu. Je to dáno tím, že oválný tvar lamel umožňuje na rozdíl od nábytkových kolíků vzájemné posunutí spojovaných prvků.

Další oblíbenou metodou je spojování čepů. Tento způsob používá klín, který umožňuje spojovat kolmé části nábytku. Čep umístěný v předem vyrobeném pouzdře se roztáhne a utáhne.

Tradiční metody spojování dřeva

Kromě moderních spojů lze použít i tradiční truhlářské postupy. Mezi nejčastěji používané patří: čepem vyztužené tupé spoje, falcované spoje pro úhlové spoje, překrývající se spoje, které umožňují podélné spojování dřevěných nosníků, a čepové spoje pro prostorové prvky.

Tyto metody jsou založeny na vytváření vhodných otvorů ve dřevě. Je velmi důležité, abyste správně provedli měření. Musí být přesné a precizní, aby celá konstrukce vydržela mnoho let.

Čepování

Používá se u kolmých spojů a pod různými úhly. Čep a zásuvka musí být vyrobeny ze dvou kusů dřeva. Nejlépe se k tomu hodí truhlářská dláta. Ve druhém dílu je zhotoveno pouzdro, do kterého se vloží čep. Jeho hloubka by neměla být o více než 0,5 cm větší než prvek druhého nosníku. Zásuvka však nesmí být příliš široká, aby byla konstrukce stabilní. V minulosti se truhlář, který stavěl dům, musel spoléhat především na svou zručnost a přesnost.

Dřevěné prvky byly spojeny bez spojovacích prvků. Tyto metody se používají dodnes, ale odborníci zjistili, že používání moderních řešení práci výrazně usnadňuje a zefektivňuje.

Pusťte se do výroby nábytku dle svých představ

Při výrobě nábytku se běžně používá kombinace dřevěných a kovových prvků. Spojování dřeva s kovem je jednoduché, protože většina profilů a tesařských spojů již má příslušné otvory.

Výše uvedené metody ukazují, že jak spojování trámů v pravém úhlu, tak i jednoduché vytváření jednoduchých konstrukcí nevyžaduje specializované vybavení. Dřevěné prvky lze snadno spojit jedním z dostupných způsobů. Stačí ji přizpůsobit typu konstrukce, velikosti jednotlivých trámů, latí nebo prken. Ať už tedy chcete ze dřeva vyrobit cokoli a použijete jakýkoliv způsob spojování, práce s ním bude jistě snadná a příjemná.

Více o lepení dřeva se dozvíte v článku, jak vybrat lepidlo na dřevo.