prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Co byste měli vědět o ultra tenkých pilových kotoučích

Pilových kotoučů existuje celá řada a vybrat ten správný může být někdy obtížné. Ultra tenké pilové kotouče zajistí kvalitní a rychlý řez. Mimo to se vyznačují i dalšími výhodami. Zjistěte, na co se tenké kotouče používají a proč se vyplatí si je pořídit.

Na co se používají ultra tenké pilové kotouče

Ultra tenké pilové kotouče využijete při příčných i podélných řezech měkkého, tvrdého i exotického dřeva. Problém nepředstavuje ani lamino nebo MDF desky. Ultra tenký pilový kotouč se hodí do pokosových, stolních i okružních pil. Ideální jsou také pro AKU nářadí, protože snižují spotřebu energie a podílí se tak na prodloužení životnosti přístroje. Často se využívají na řezání lišt a tenkých profilů.

Proč zvolit ultra tenký pilový kotouč

Tloušťka pilového kotouče ovlivňuje čistotu a rychlost řezu i prořez materiálu. Čím větší tloušťka, tím stabilnější a odolnější kotouč. Na druhou stranu materiál klade větší odpor, což vyžaduje vyšší výkon pily. Tenčí kotouč zajistí rychlejší a kvalitnější řez – menší šířka snižuje tření a zuby tak lépe proniknou do řezaného materiálu. Zjistěte, jaká pro a proti mají ultra tenké pilové kotouče.

Výhody ultra tenkého pilového kotouče

  • Čistý a rychlejší řez.
  • Menší prořez materiálu, vhodné na řezání vzácného dřeva.
  • Menší spotřeba energie u AKU modelů = delší životnost přístroje.
  • Skvělé do menších pil.
  • Odhlučněné drážky.
  • Ideální k řezání tenkých profilů a lišt.

Nevýhody ultra tenkého pilového kotouče

  • Silnější vibrace.
  • Vyšší prohřívání a z toho plynoucí nižší životnost při nesprávném zacházení.
  • Větší tendence k vlnění.
  • Menší nabídka.

 

Jak vybrat tenký pilový kotouč

Důležitým parametrem je druh řezaného materiálu – od toho se odvíjí výběr tenkého pilového kotouče. Svou roli hraje také typ řezání, který souvisí s počtem zubů na kotouči. Obecně platí, že čím více zubů je na kotouči, tím je řez čistější, ale snižuje se jeho rychlost. Menší počet zubů zajistí rychlejší, ale méně kvalitní řez, který může být hrubý nebo otřepaný. Například u podélného řezání dřeva zvolte menší počet zubů (lépe se odvádí piliny), u příčného zase vyšší (řez bez otřepů).

Nezapomeňte ani na materiál zubů. Běžně se dnes setkáte s břity ze slinutého karbidu (SK), které zaručí kvalitní řez. Jedná se o výborný poměr ceny a kvality.

Servis pilových kotoučů svěřte nám

Pilové kotouče musí být vždy ostré a v pořádku i po technické stránce, aby fungovaly správně a práce s nimi byla bezpečná. Na domácí broušení kotoučů zapomeňte, je nebezpečné a často i nevhodné pro samotný nástroj. Raději svěřte pilový kotouč brusírně, která provede profesionální servis nástroje.