prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Nástroj v dobré kondici: jak brousit pilový kotouč

Pilové kotouče pracují ve vysoké rychlosti, je proto důležité, aby byly v dokonalé kondici – tupé nebo poškozené zuby nepracují správně a mohou být nebezpečné. Broušení pilového kotouče je často náročné, proto se zaměřte na správné zacházení a péči o nástroj a předejděte jeho zbytečnému poškození. Přečtěte si pár tipů, jak udržet pilový kotouč v dobrém stavu co nejdéle.

Jak s kotouči zacházet, aby dlouho vydržely

Aby pilové kotouče zůstaly co nejdéle v dobrém stavu, je třeba s nimi správně zacházet a pečovat o ně. Tím zabráníte zbytečnému poškození a prodloužíte jejich životnost. Využijte naši nástrojovou poradnu a naučte se s nástroji pracovat tím správným způsobem.

Obecně platí to, že je potřeba pilové kotouče udržovat v čistotě s použitím vhodných chemických přípravků, nikoliv mechanicky, chránit před korozí a pravidelně kontrolovat jednotlivé zuby. Při jakékoliv známce poškození se obraťte na specializované servisní středisko – brusírnu.

 

Pilové kotouče z nástrojové oceli

Pilový kotouč z nástrojové oceli se tepelně zpracovává, vyrovnává a vytužuje (zpevňuje). Po rozvedení zubů se kotouč naostří a je připravený k okamžitému použití. Kvůli nižší pořizovací ceně a kratší životnosti ostrých břitů se hodí k řezání např. palivového dřeva, které nevyžaduje vysokou kvalitu řezu.

Nejčastěji se ostří otupuje kvůli přehřátí, které se projevuje změnou barvy špičky břitu, příliš vysoké řezné rychlosti nebo malému posuvu připadajícímu na jeden zub.

U pilových kotoučů z nástrojové oceli servis a ostření zubů zvládnou všechny zavedené brusírny.

Prostudujte si technické informace pro pilové kotouče z nástrojové oceli.

 

SK pilové kotouče

Pilový kotouč s břity ze slinutého karbidu, se hodí zejména pro přesné a efektivní řezání. Tvrdost SK plátků zaručuje delší životnost ostrých břitů, díky níž dosáhnete čistého řezu.

Plátky břitů jsou sice tvrdé, ale také křehké a destička se tak může vyštípnout. Proto se klade větší důraz na kvalitu ostření. Břitová destička se dá vyměnit, ale zároveň se musíte přebrousit celý kotouč.

Broušení SK pilových kotoučů probíhá na kvalitních CNC bruskách, které zajistí optimální úběr, aby se nesnížila životnost plátků.

Ke správnému používání SK pilových kotoučů patří dobrý stav stroje s dokonale rovnou hřídelí, čisté příruby pro upínání o stejném průměru zhruba třetiny průměru kotouče, naostřené břity a správné seřízení pilového kotouče na stroji.

Proč je broušení pilových kotoučů důležité

Aby pilové kotouče pracovaly tak, jak mají, musí být ostré a technicky v pořádku. Nejen že tupý pilový kotouč neřeže tak, jak potřebujete, a výsledné řezy vypadají otřepeně, práce s ním je pak zbytečně namáhavá a také nebezpečná. Problém nepředstavuje jen tupý pilový kotouč, ale také různě obroušené zuby.

Broušení pilového kotouče není pro začátečníky. Zejména ostření zubů s břitovými destičkami nelze provádět v domácích podmínkách. Proto jejich servis svěřte do rukou odborníka – profesionálního servisu nástrojů. Také pilové kotouče, které jsou silně opotřebené, poškozené nebo nemají různě vysoké zuby, nechte na profesionálech.

Broušení pilových kotoučů svépomocí nedoporučujeme ani zkušeným řemeslníkům – způsoby domácího broušení jsou nevhodné a často také nebezpečné. Nejlepším řešením je svěřit celý servis brusírně.

Vsaďte na kvalitu

Ušetřete čas i starosti a nechejte to na nás. Dlouholeté zkušenosti a know-how v oboru – zakládáme si na poctivé a kvalitně odvedené práci. Kromě ostření vám pilový kotouč také vyčistíme a vytužíme, pokud to bude potřeba. Využijte náš kompletní servis nástrojů.