prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Jak řezat pórobeton a další stavební materiály

Řezání materiálů zvládnou nejen profesionální řemeslníci, ale i hobby kutilové. Klíčové je zvolit vhodný nástroj, ne všechny pily se totiž hodí na každý materiál. Poradíme vám, čím řezat pórobeton, duté cihly i různé typy izolačních materiálů.

Vybavte se pro svůj stavební projekt

Ať už se jedná o přípravu materiálů pro stavbu, rekonstrukci nebo renovaci, vhodné nástroje a správná technika provedení jsou klíčové pro úspěšné a bezpečné dokončení práce. Každý stavební materiál vyžaduje něco jiného. Setkáte se ale i s pilami, které mají univerzálnější využití. Nejvíce oceníte ruční pily speciálně určené na stavební materiály a vybrané pilové kotouče.

Řezání pórobetonu zvládne i začátečník

Pórobeton vyniká snadnou opracovatelností, díky čemuž tvárnice hravě upravíte podle své potřeby do různých tvarů a atypů. Odpadne vám tak starost s hledáním speciálních tvarovek či rozměrových variant. Právě proto je materiál tak oblíbený. Nevíte, čím řezat pórobeton? Použijte ruční pilu na pórobeton, která je na něho přímo určená. Je nejpřesnější a při práci s ní se tolik nepráší.

Jak vybrat pilu na pórobeton

Nejdůležitějším parametrem jsou zuby. Měly by být větší, diamantové nebo s destičkami ze slinutého karbidu, které zaručí dobrý dlouhodobý řezný výkon. Pilový list by měl být odolný vůči mechanickému poškození i opotřebení, ale zároveň dostatečně tenký. Nezaměřujte se pouze na výkonnost a přesnost, důležitá je také ergonomie, aby se vám s pilou na pórobeton dobře pracovalo. Ergonomická rukojeť s protiskluzovou ochranou zajistí bezpečnou a pohodlnou práci. 

Jak řezat pórobeton

  • Naměřte si dva body a spojte je linkou tak, abyste dostali požadovaný tvar.
  • Přiložte zuby pily přesně na rysku a jemně řežte. Pila na pórobeton je dostatečně tvrdá a tuhá, nemusíte proto vynakládat velkou sílu. Naopak pokud byste moc přitlačili, řez by nemusel být rovný.
  • Plynulými pohyby rozřežte tvárnici na dva díly.

Vyhněte se vdechování prachu při řezání pórobetonových desek a pořiďte si ochranu na dýchací cesty.

Podobně řežte i duté cihly

Na duté cihly můžete použít flexu s diamantovým kotoučem, ale počítejte s tím, že se při práci bude velmi prášit a zbytek stejně budete muset uříznout ručně. Proto je nejlepší hned na začátku sáhnout po ruční pilce na duté cihly. Zajistí vám maximální přesnost.

TIP: Až se vám zuby otupí, v nabídce najdete pilové listy na řezání cihel, tvárnic a cementotřískových desek, které jednoduše vyměníte.

Čím řezat izolační materiál

Polystyren velmi snadno rozřežete ruční pilkou, termickou řezačkou nebo nožem. Pilu na polystyren využijete také na řezání minerální vaty či PUR pěny.  Na složité výřezy sádrokartonu si vezměte na pomoc pilu ocasku speciálně určenou na sádrokarton a další materiály, jako je dřevotříska nebo OSB. Na otvory v sádrokartonu využijte korunkové bimetalové vrtáky.

Kolem stavby využijete řadu dalších nástrojů

Řezání palet, šalovacích desek, dřevěných zárubní nebo dřeva z bouraček vám půjde skvěle s pilovým kotoučem GLADIUS, který si hravě poradí s pořezem dřeva s hřebíky, částmi betonu, heraklitu, dřevotřísky nebo pórobetonu. Pokud budete pracovat také s dřevěnými materiály, může se vám hodit také diamantový kotouč, který má všestranné využití. Zjistěte, na co všechno se hodí.

Připravili jsme pro vás návod, jak na řezání překližky krok za krokem.