prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Jak udělat drážku do dřeva stopkovou frézou

Horní frézka patří mezi vybavení, bez kterého se žádný kutil či truhlář neobejde. Pomocí stopkových fréz snadno vytvoříte na obrobku drážky nebo oblé i okrasné hrany. Stopková drážkovací fréza se hodí na měkké i tvrdé dřevo, lamino, překližku či plast. Zjistěte, jak udělat drážku do dřeva, a vytvořte originální dřevěné kousky.

 

Objevte kouzlo horní frézky

Horní frézka patří mezi užitečné pomocníky – zvládnete s ní celou řadu prací bez nutnosti pořizovat drahé profesionální nástroje nebo složitě opracovávat obrobek ručně pomocí dlát a hoblíků. Oceníte ji při výrobě a opravě nábytku nebo rámování obrazů či fotografií. S horní frézkou vytvarujete a zaoblíte hrany, vyrobíte spoje a různě tvarované výřezy a vytvoříte také drážky nebo reliéfy.

Přečtěte si, jak vybrat správnou frézku a frézu na úpravu dřeva.

 

Horní stopkové frézy

Drážkování dřeva se nejčastěji provádí stopkovými frézami. Předmět se obrábí pomocí čela nebo obvodu frézy, materiál se tedy obrábí na jedné i dvou plochách současně. Stopkové frézy vybírejte podle typu práce a požadované šířky drážky (= průměr frézy).

Horní stopkové frézy se dělí podle vlastní konstrukce.

  • Pájené SK plátky – jedná se o frézy s pájenými břitovými destičkami ze slinutého karbidu. Vytvoří kvalitní drážky i spoje, ale také detailnější obrázky a motivy. Vhodné na obrábění masivu a okrajově i lamina.
  • S VBD (s výměnnými břitovými destičkami) – vyznačují se zpravidla mechanicky upínanými vyměnitelnými břitovými destičkami z různých řezných materiálů. Umožňují opravdu přesné opracování při vysoké řezné rychlosti.
  • Monolitní – neboli celistvé jsou vyrobeny z jednoho kusu materiálu. Zajistí vynikající kvalitu řezu. Hodí se pro tvrdé dřevo i lamino.
  • Diamantové – představují efektivní řešení problémů při opracovávání materiálu jako MDF, DTD nebo lamino a další. Životnost těchto nástrojů několikanásobně překračuje běžné frézy a kvalita řezu je přímo vynikající.

 

Jak frézovat drážku do dřeva

Drážky se často užívají k vedení pohyblivých částí nábytku nebo pro vytváření spojů, provedení tedy musí být velmi precizní. Drážkování dřeva s horní frézkou a případně i vodicími lištami je rychlé a bezproblémové.

Upnutí nástroje a materiálu

Stopkové frézy se do horní frézky upínají pomocí stopky = části frézy ve tvaru válce. Frézku vždy odpojte z elektřiny. Pomocí klíče povolte na frézce kleštinu a dovnitř zasuňte stopku nástroje do vyznačené hloubky (průměr kleštiny musí odpovídat průměru stopky). Poté kleštinu dotáhněte klíčem.

Obrobek pevně upněte, ideálně pomocí svěrek. Využít můžete také vruty nebo upínky podle materiálu, který se chystáte opracovat. Vyznačte si na něm obrysy.

Nastavení frézky

Na frézce zvolte hloubku frézování a optimální počet otáček (často bývá uveden v uživatelské příručce). Vemte si odřezek stejného materiálu a nastavte si profil. Na zkušebním vzorku uvidíte, jestli frézka pracuje podle vašich představ.

 

Frézování

Drážkovací frézu přibližte k materiálu tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Spusťte frézku a zanořte frézu do nastavené hloubky (ukazatel hloubky dosáhne hloubkového dorazu). Zajistěte polohu frézy a začněte plynule frézovat v požadovaném směru. Postupujte vždy ve směru vláken, v opačném případě se dřevo vylamuje, nástroj vibruje a může vyskočit ze směru. Nezapomeňte na odsávání, jinak se drážka brzo zanese pilinami.

Doporučení: Při větším úběru materiálu je vhodné frézovat postupně cca po 3-5mm. Při posledním úběru odfrézovat celou plochu najednou pro srovnání.

TIP: Rychlost frézování musí být plynulá a uzpůsobená materiálu, aby nedošlo k vypálení dřeva.

Na frézování hran si vezměte na pomoc kopírovací ložisko nebo vodicí paralelní lištu. S oválnými drážkami vám pomůže zase frézovací kružítko. Hodit se vám budou rozličné frézovací šablony a úhloměry.

Jak udělat polodrážku? Na vytvoření polodrážky jsou ideální falcovací stopkové frézy – pájené nebo s VBD.

Nepodceňte bezpečnost

Horní frézka je vysokootáčkový stroj, proto ji, pokud uslyšíte nestandardní zvuk nebo uvidíte, že nepracuje správně, okamžitě vypněte a zkontrolujte upnutí, materiál i nástroj. Vždy používejte ochranné brýle a chrániče sluchu. Nezapomeňte, že se fréza při práci zahřeje, vyhnete se tak nepříjemnému spálení prstů.