prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Jak vybrat pokosovou pilu a k čemu se hodí

Při práci na chatě nebo okolo rodinného domu je co chvíli potřeba něco uříznout. Pokud jste dosud byli zvyklí řešit to ruční pilou a nad nějakou tou menší nepřesností jste zavírali oči, seznamte se s výhodami pokosové pily. Její snadná obsluha a precizní řezy dělají z občasných hobby kutilů zapálené mistry a profíky.

Výhody řezání pokosovou pilou

Zásadní „superschopností“ pokosové pily je řezání dřeva, ale třeba i laminátu a dalších materiálů tzv. do úkosu, tedy pod určitým sklonem. S žádnou jinou pilou se vám nepodaří seříznout dvě desky pod úhlem až 45 ° tak přesně, aby k sobě dokonale pasovaly. Stačí jen nastavit kotouč do požadovaného náklonu.

Další vychytávkou u pokosových pil je laserový paprsek, který zaručuje preciznost každého řezu. Řezání dveřních zárubní, okenních rámů nebo podlahových prken a lišt se tak stává o poznání jednodušší.

 

Výběr pokosové pily

Stejně jako při výběru jakýchkoliv jiných strojů či ručního nářadí se zamyslete nad tím, jak často a na co je budete potřebovat, případně co od nich očekáváte. Nemá smysl utrácet desítky tisíc za profesionální nářadí, pokud neplánujete rozjet truhlářské řemeslo ve větším měřítku. Zároveň ale vybírejte takové kousky, na které se budete moci opravdu spolehnout.

Výkon motoru a počet otáček

Pokud jste profík a vaše projekty jsou většího rozsahu, příkon motoru pily by měl dosáhnout alespoň 1 500 W. Pro hobby účely plně postačí příkon 1 000 až 1200 W.

Výkon, respektive příkon elektromotoru ovlivňuje počet otáček. Ten se pohybuje od 3 500 do 6 000 otáček za minutu a závisí také na průměru kotouče.

Kotouč a hloubka řezu

Pro kvalitní řez je zapotřebí dodržet doporučené otáčky pilového kotouče do pokosové pily. Menší průměr pilového kotuče vyžaduje větší počet otáček, aby se dosáhlo požadované obvodové rychlosti kotouče. Aby kotouč nekladl příliš velký odpor vůči materiálu, je vhodný vyšší příkon elektromotoru, který zvládne také hlubší řez. K dostání jsou kotouče o průměru od 210 mm až do 305 mm. Největšími kotouči lze dosáhnout hloubky řezu více než 100 mm.

Dalším důležitým parametrem kotouče jsou jeho zuby – velikost a množství, případně jejich geometrie. Pokud budete řezat silnější materiály kotoučem s drobnými zuby, pokosová pila i kotouč se vám zbytečně rychle opotřebuje. Když se naopak příliš velké zuby zakousnou do tenkých materiálů, bude řez nerovnoměrný a nevzhledný.

Tzv. negativní úhel zubů některých pilových kotoučů je skvělou vychytávkou pro řezání například lamina. Díky speciální geometrii lehkého zaklonění totiž dochází k řezu tahem (oproti klasickému zakusování zubů) a řezání tvrdých a nepoddajných materiálů je opět přesné a čisté.

Hmotnost

Pokosové pily nepatří mezi ty truhlářské stroje, které musí být v dílně vždy „napevno“. Do domácí dílny jsou vhodné lehčí pokosové pily, s hmotností okolo 20 kg. Jejich konstrukce je stabilní a bezpečná a zároveň je v případě potřeby kdykoli přenesete.

 

Perfektně odvedená práce

Základem práce odvedené tak, že na sebe budete hrdí, je správný výběr nářadí a nepodcenění, ale ani nepřecenění materiálu. Netrapte se při ručním řezání plovoucích podlah nebo dřevěných hranolů potřebných třeba ke stavbě pergoly. S pokosovou pilou dosáhnete profesionálních výsledků.

I při občasném zkracování několika fošen je nutné vybavit se vhodnými ochrannými pomůckami. Pokud si nejste jisti, jaké vybrat, přečtěte si, jak se chránit při práci s pilou.

 

Kdykoliv si nebudete vědět rady, obraťte se na nás. Na tel. +420 573 502 911 a e-mailu prodej@pilanamarket.cz jsme tady pro vás.