prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Jaký si koupit ruční hoblík na dřevo

Každý zkušený truhlář ví, že bez ručního hoblíku se v dílně neobejde. Pokud ale s prací se dřevem teprve začínáte, dobře se s tímto nástrojem seznamte, stane se totiž vašim neocenitelným pomocníkem. Druhů hoblíků existuje celá řada. Představíme vám jednotlivé typy, abyste věděli, jaký ruční hoblík si vybrat pro svou práci.

Na co je hoblík

Ruční hoblík je nástroj, který slouží k opracování a tvarování dřeva, ať už jde o zarovnávání, nebo vyhlazování povrchu obrobku. Dosáhnete s ním velmi precizních výsledků, a navíc nemusíte řešit brusivo. Povrch opracovaný hoblíkem už totiž často nemusíte dále brousit – je dostatečně hladký a připravený na případný nátěr.

Hoblík se skládá z lůžka (tělo nástroje), plazu (spodní strana, která se posunuje po obrobku), ústí (otvor pro želízko), kolíku (rukojeť), želízka (břit), klopny (speciální želízko) a klínu (dřevěná část upevňující želízko v lůžku).

 

Elektrický vs. ruční hoblík na dřevo

Ruční hoblíky ocení především milovnici starého řemesla. Práce s nimi je sice pomalejší a náročnější, zato výsledky stojí za to. Dřevo opracují precizně do nejmenšího detailu. Navíc jsou menší, lehčí a snadno se přenášejí. Díky tomu je použijete kdekoliv a nemusíte řešit připojení na elektrickou síť. Kvalitní ruční hoblíky mají v podstatě neomezenou životnost, ale připlatíte si za ně jako za elektrické, které pracují rychleji.

Kouzlo práce s ručním nářadím jen tak něco nenahradí. Zjistěte, jaké jsou výhody ruční a strojové výroby.

Druhy hoblíků aneb který bude ten pravý

Pro jednotlivé způsoby obrábění existují speciální druhy hoblíků. Mohou být pevné nebo umožňující nastavení velikosti a hloubku profilu. Želízko bývá upevněno rovně, případně nakoso – to se pak hodí na hoblování napříč léty.

 

Základní hoblíky pro opracování rovných ploch

  • Uběrák – slouží k prvotnímu opracování dřeva (hrubování) = úběru materiálu. Odebírá silnější vrstvu dřeva a připraví obrobek na další opracování. Existuje hoblík uběrák s plazem vypouklým směrem ven a zaobleným želízkem, které kopíruje tvar plazu, a uběrák s oblým břitem, ale rovným plazem.
  • Hladík – patří k nejjednodušším hoblíkům. Použijete ho po uběráku i na neopracovaný povrch, který pak už může být považován za hotový, anebo jej ještě dohladíte.
  • Klopkař – v podstatě se jedná o hoblík hladík doplněný klopnou (klopkou) = extra železem, které lépe zalamuje třísky. Díky tomu je povrch krásně hladký.
  • Cidič – používá se hlavně na tvrdé dřevo, k uhlazení dýhovaných povrchů nebo při hoblování inkrustace (kombinace různých materiálů tvořících ozdobný povrch obrobků).
  • Macek – je dlouhý hoblík s rukojetí vzadu sloužící k vyrovnání velkých ploch. Také se s ním rovnají hrany prken a fošen, které se k sobě lepí na sraz.
  • Zubák – hodí se na zdrsnění povrchu před klížením, aby se dosáhlo pevnějšího spoje. Želízko je postavené pod velkým úhlem a čepel není hladká. Tvoří ji řada ostrých zoubků.

 

Žlábkovače

Žlábkovače jsou hoblíky ke zhotovování žlabů a k výrobě spojů na pero a drážku. Vyznačují se typicky úzkým želízkem a vypouklou střední částí plazu. Setkáte se se žlábkovci a pérkaři neboli dušníky. V některých případech může být žlábkovec a pérkař spojený do jednoho hoblíku.

 

Svlakovníky

Svlakovníky se používají k výrobě svlaku (typ spojování dřeva). Můžou být pevné nebo s nastavitelnou zarážkou pro určení velikosti svlaku. Patří sem i speciální hoblík kocour, který se od ostatních výrazně liší svým vzhledem. Využívá se na tvorbu drážek pro zasunutí svlaku.

 

Hoblíky k vytvoření drážek

Jsou nepostradatelné pro vyhoblování drážek a polodrážek.

  • Římsovník – je úzký hoblík sloužící k hoblování drážek, polodrážek, zaoblování říms, dveřních zárubní a okenních rámů. Setkáte se také s kosým nebo dvojitým římsovníkem.
  • Drážkovník – má pevné boční vedení pro výslednou šířku a maximální hloubku drážky či polodrážky.
  • Okrajník – vytváří okraje dveřních a nábytkových kazet.
  • Nástěnkář – slouží k začišťování drážek z boku.

 

 

Člunkaře

Jsou obdobou rovných hoblíků, liší se akorát tvarem plazu. Ten je vypouklý a pomáhá vytvářet oblouky a obloukové lišty a římsy. Existuje tak člunkový hladík nebo uběrák. Některé nástroje mohou mít plaz zaoblený i po stranách. Díky tomu vytváří i velmi složité profily.

 

Výžlabníky a profilované hoblíky

Slouží k výrobě různých výžlabů a ozdobných profilů. Někdy se setkáte s označením článkovníky, protože pomocí nich vznikají jednotlivé články složitějších profilů. Najdete je v různých variantách a velikostech.

  • Podbradkáře – jsou širší hoblíky s plazem vypouklým směrem ven. Tvoří zaoblené výžlaby.
  • Oblounkáře – neboli oblouníky mají plaz zaoblený směrem dovnitř, díky čemuž je výsledný profil vydutý ven.
  • Prutovníky a tyčníky – používají se k výrobě tyčí o různém průměru. Prutovníky hoblují tyč podélně. Jsou čtvrťové nebo půlové. Tyčníky obrábějí dřevo dokola.
  • Karnýsky – vytváří profil ve tvaru vlnovky, proto se někdy setkáte s označením vlnovníky.
  • Svodníky – hoblují sešikmenou plochu na vnější straně oken, která slouží k odvodu dešťové vody.
  • Hoblíky na žlábkové lišty – pomocí nich vytvoříte ozdobné širší ploché lišty.

 

Okeníky

Okeníky vám pomohou snadno vytvořit okenní profil. Ten vyhoblujete s jejich pomocí v jednom kroku a nepotřebujete k tomu využít několik různých hoblíků za sebou.

Setkáte se také se speciálními bednářskými nebo tzv. americkými hoblíky s kovovým tělem.

5 tipů pro práci s ručním hoblíkem na dřevo

  1. Pokud teprve začínáte pracovat se dřevem, pořiďte si 4 základní hoblíky – uběrák, hladík, klopkař a macek s klopnou.
  2. Pracujte pouze s ostrým a správně seřízeným nástrojem.
  3. Obrobek musí být pevně upnutý v hoblici.
  4. Při celodenní práci je nutné brousit hoblík i v průběhu hoblování.

Občas je nutné srovnat plaz jiným hoblíkem. Případně můžete vzít i vhodné brusivo (například smirkový papír) a hoblík obrousit do roviny.