prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Ruční vs. strojová výroba: jaké jsou jejich výhody?

Pěstní klíny a ruční sekery byly jedny z prvních nástrojů, které našim prapředkům pomáhaly vyrábět věci potřebné pro běžný život. Dnešní kutilové i profesionální řemeslníci mají k dispozici technologicky vyspělé stroje, přesto se ruční výroba ze světa nevytratila a ani nevytratí. Jaká jsou pro a proti obou postupů?

Strojová přesnost a preciznost

Když něco „šlape jako hodinky“, znamená to, že něco funguje s naprostou přesností. Proč? Protože hodinky jsou přece stroj. Lidé mají zažito, že stroje jsou vždy precizní a nemohou se mýlit.

Zpravidla je to skutečně tak. Umíte si představit výsledek například frézování nebo tloušťkování bez použití truhlářských strojů? Ale poté, co fošny strojově srovnáte a před očima se vám začne rýsovat nová šatní skříň, víte, že vyzdobení její čelní strany se neobejde bez práce s dlátem a dalším ručním nářadím.

 

Správná obsluha strojů

Chybovost strojů samozřejmě existuje. Moderní technologie jsou ale natolik vyspělé, že se na přesnost strojů můžete spolehnout nejen ve výrobě. Ať už používáte truhlářské, nebo kovoobráběcí stroje, musíte je správně obsluhovat.

Bezpečnost je na prvním místě, a proto než jakýkoliv stroj spustíte, vybavte se ochrannými pomůckami, přečtěte si manuál k použití stroje a dodržujte všechny pokyny. Práce, kterou společně odvedete, bude pak skutečně precizní.

Další článek vám pomůže s výběrem správných ochranných pomůcek pro práci s pilou.

Aby pila efektivně řezala to, co řezat má, vždy vyberte vhodný pilový kotouč. Pokud se chystáte řezat mosazné trubky, pořiďte si pilové kotouče na kov a až budete potřebovat nařezat palivové dříví, sáhněte po kotoučích na dřevo. Jedině tak docílíte dobře odvedené práce na obou materiálech.

Nadlidská síla a rychlost

Ruční práce, ať už hoblování, broušení, nebo vyřezávání vyžaduje vaše soustředění po dlouhé hodiny. Bolest v ruce, která se po takovém úsilí dostaví, překonáte a s prací pokračujete, dokud nebude výsledek uspokojivý.

Truhlářské brusky nikdy nezačnou bolet válečky a perfektní práci odvedou rychle. Na vás bude hlídat, zda už je třeba vyměnit opotřebované brusivo za nové. Výsledný efekt bude přesně takový, jakého se snažíte dosáhnout ručním broušením, ale dojdete k němu rychleji a s menším úsilím.

Krása ruční práce

Využití nadlidské síly, pohodlnost obsluhy, přesnost strojů, rychlost a s tím spojená ekonomie sériové výroby ve velkém měřítku jsou důvodem, proč moderní společnost upouští od manufaktur.

Ne vždy ale stroje dokáží nahradit citlivou rukodělnou práci a i ke svému provozu potřebují člověka, který nejdříve musí vymyslet návrh celého projektu a následně kontrolovat chod stroje, zajišťovat správné upínání a výměnu nástrojů.

Ruční práce se v současné době právem vysoce cení, ale proč si ji neusnadnit? Strojovou a ruční práci jde přece jednoduše kombinovat. Nechte stroje odvést těžkou práci spojenou se základním opracováním materiálu a tam, kde neusilujete o dokonalou přesnost, si vyzkoušejte tradiční ruční práci. Nerovnost sem, nepravidelnost tam, to jsou její půvaby. Až se podíváte na výsledek, budete moci být opravdu pyšní nejen na své stroje, ale i na své ruce.

 

Rádi vám poradíme s výběrem vhodných strojů, nářadí i příslušenství. Obraťte se na nás e-mailem na prodej@pilanamarket.cz.