prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Práce se dřevem: jak vybrat dláto

Nechte vyniknout krásu ruční práce a místo elektrických přístrojů sáhněte po ručním nářadí. S vhodným dlátem na dřevo vytvoříte originální výrobky a každý bude jedinečný. Pokud s prací se dřevem teprve začínáte, poradíme vám, jak vybrat dláto, aby vám šla práce hezky od ruky.

Dláto na dřevo

Abyste mohli s ručním nářadím efektivně pracovat, musí být kvalitní. S levnějšími dláty nedosáhnete přesného úběru materiálu a při nárazu do suku riskujete poškození. Navíc po pár hodinách práce už je náčiní potřeba přebrousit, protože se poměrně rychle ztupí. Vsaďte proto na čepele z kvalitní legované oceli, které vynikají delší životností a s kterými dosáhnete adekvátní přesnosti.

Dláta se rozdělují podle způsobu použití.

Truhlářská dláta

Truhlářská dláta se odlišují tvarem a velikostí čepele. S každým typem docílíte jiných výsledků.

  • Rovná dláta – jsou univerzální a používají se především k hrubému opracování. Vydrží i silné údery paličkou. Speciální druh představuje hraněné rovné dláto, které je po obou stranách zkosené, díky čemuž se dostanete i do úzkých a hůře přístupných míst, jako jsou spoje.
  • Dutá dláta – používají se k vysekávání oblých a kulatých otvorů nebo zaoblených hran. Vyrábí se i velmi úzké modely.
  • Čepovací dláta – neboli děrovače či děropáče slouží k dlabání do větších hloubek. Je to silný nástroj vhodný na přesné vysekávání truhlářských spojů.
  • Zámková dláta – skládají se ze dvou ramen zahnutých do pravých úhlů. Na každém rameni je ostří. Jsou ideální na zapouštění zámkových mechanismů ve špatně přístupných místech.
  • Zapouštěcí dláta – jsou určená k vytváření otvorů dveřních a okenních závěsů. Setkáte se s jednohrotými, dvouhrotými a tříhrotými zapouštěcími dláty.
  • Rohová dláta – slouží k začišťování nebo zarovnávání rohů.
  • Šikmá dláta – známá také pod názvem kosá začišťují dřevo v rozích nebo hůře dostupných místech. Dláta mohou být pravá nebo levá a zkosení bývá okolo 30°.

 

Bez jakých nástrojů se ještě neobejde truhlářská dílna?

Soustružnická dláta

Soustružnická dláta se oproti truhlářským vyznačují delší čepelí, která plynule přechází v trn pro upevnění rukojeti. Ta je také delší, aby se dal nástroj uchopit oběma rukama, což umožňuje lepší vedení při ručním soustružení.

  • Ubírací dláto – jedná se o univerzální nástroj. Ve větších velikostech se hodí na hrubé soustružení a větší odběr materiálu, v menších pro přesnější práci. Setkáte se i s vnitřním ubíracím dlátem, které je speciálně konstruované pro vytváření vnitřních tvarů nádob.
  • Hladící dláto – slouží k soustružení rovných a vypouklých ploch a k jejich začištění.
  • Miskové dláto – neboli dláto na dutiny pomáhá s dutými tvary a miskami. Odebírá větší množství materiálu i v hloubkách.
  • Upichovací dláto – využijete na drážky a dělení materiálu.
  • Ploché dláto – je ideální k začišťování oblých tvarů.
  • Zapichovací dláto – hodí se na tvoření zápichů a začišťování.

 

TIP: Pořiďte si výhodnou sadu soustružnických dlát a nemusíte si dělat starosti s výběrem jednotlivých nástrojů.

Řezbářská dláta

Další rozšířenou skupinu tvoří řezbářská dláta. Jsou drobnější a hodí se spíše pro jemnou precizní práci i na velmi malých obrobcích. Pomocí těchto dlát řezbáři vytváří různé reliéfy, ornamenty a další dekorativní prvky.

Podle tvaru čepele se řezbářská dláta dělí na:

  • rovná dláta – univerzální nástroje vhodné pro tvarování, zploštění nebo ořezávání dřeva,
  • prohnutá dláta – zahnutá čepel vám umožní řezat v prohlubních a obloucích. Ideální při výrobě misek nebo lžic. Dláta mohou být tzv. prohnutá krátce = lžícové dláto, nebo dlouze prohnutá.

Řezbářská dláta se rozlišují také podle profilu ostří na ploché (pro přímé řezy a rovné plochy), šikmé se zkoseným ostřím (do rohů), duté s různou hloubkou (pro vyříznutí hrubého tvaru), s V profilem (vyřezávání drážek, obrysů a detailů) a na Macaroni (kombinace plochého dláta a V profilu) a Fluteroni (kombinace dutého dláta a profilu ve tvaru U).

Tesařská dláta

Tesařské dláto se prakticky neliší od toho truhlářského, bývá pouze větší a delší stejně jako rukojeť. Čepel je silnější. Nejčastěji se setkáte s plochým, hraněným, nehraněným a čepovacím dlátem.

Na trhu jsou i speciální druhy dlát, jako například houslová dláta, která slouží k výrobě a opravě hudebních nástrojů.

Péče o dláto

S tupým ostřím se vám bude špatně pracovat a výsledky nebudou valné – nevyhnete se otřepům a hrubému vzhledu. Dláto musíte pravidelně brousit a jeden druh brusiva vám stačit nebude. Potřebujete minimálně hrubý a jemný brousek a u profilovaných dlát využijete různé tvary brousků, abyste se dostali do každého profilu.