prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Bez čeho se neobejde truhlářská dílna

Truhlařina a práce se dřevem vyžaduje kromě základního nářadí, jako je vrtačka, kladivo nebo šroubováky, také speciální vybavení. Tradiční dláto a hoblík vám rozhodně stačit nebude. Přečtěte si, jak vybavit truhlářskou dílnu, aby vám práce rychle odsýpala, dosáhli jste perfektních výsledků a vytvořili originální řemeslnické kousky.

Není dílna jako dílna

Žádný kutil se neobejde bez základního vybavení, mezi které patří nářadí, jako je kladivo, šroubovák, klíč, kombinačky nebo například vrtačka. Neztratí se vám ani metr, vodováha nebo pilka. Tohle je základ. Pak už záleží na tom, v jakém oboru své kutilské dovednosti využíváte. Vybavení truhlářské dílny se bude lišit třeba od té zámečnické nebo elektrikářské.

Co potřebuje truhlář k práci

Práce se dřevem vyžaduje nejen dobře připravené dřevo a trochu šikovnosti, ale především vhodné nástroje a vybavení. Velkým pomocníkem je truhlářský pracovní stůl = hoblice. Je bytelný, masivní pracovní deska snese i vysokou zátěž. Často bývá opatřen svěrkami pro zajištění materiálu i praktickými šuplíky na nářadí. Mezi nepostradatelné truhlářské stroje patří i soustruh na dřevo. Co dalšího se bude hodit?

Bez pil by to nešlo

Mezi základní vybavení truhlářské dílny patří pily. A počítejte s tím, že jedna vám stačit nebude. Různé typy pil totiž využijete při řezání dřeva nahrubo i na jemné a přesné řezy. Zejména u seříznutí velkoplošného materiálu nebo dlouhých podélných řezů oceníte stolní kotoučovou pilu (cirkulárku). Pro rychlé a rovné řezy sáhněte po ruční okružní pile neboli maflu. Na kratší řezy vedené pod úhlem (třeba při výrobě plotovek) se hodí zase pokosová pila.

K okružním pilám seženete velké množství pilových kotoučů, s kterými vám práce půjde pěkně od ruky. Vybírejte je podle řezaného materiálu a toho, jakého řezu chcete dosáhnout – s drážkovacími pilovými kotouči vytvoříte různě široké drážky nebo zvolte univerzální pilové kotouče pro řezání rozličných dřevěných materiálů.

TIP: Vsaďte na SK pilové kotouče s břity ze slinutého karbidu – vyznačují se skvělým poměrem ceny a kvality a vybírat můžete z velkého množství typů.

V dílně se neztratí ani:

  • přímočará pila na vnitřní otvory desky nebo tvarované řezy podle šablony,
  • pila ocaska pro rychlé hrubé řezy (například odřezávání trámků, fošen či sloupků),
  • pásová pila pro kvalitní řez i kolmé řezání do rohu.

 

Pohrejte si se dřevem frézováním

Frézováním dřeva vytvoříte rozmanité drážky, profilované hrany, výřezy nebo dekorativní reliéfy. Neocenitelná je zejména horní frézka. Pokud se dřevem pracujete často, bude se vám hodit také frézovací stolek, do kterého upnete jakýkoliv typ frézky. Klíčovou roli hrají také samotné frézy. Při výběru se zaměřte nejen na materiál obrobku, ale zohledněte také frézovací operaci a to, čeho chcete frézováním dosáhnout. Přečtěte si tipy, jak vybrat správnou frézku a frézu.

V neposlední řadě přijde broušení

Broušení patří mezi standardní povrchové úpravy dřeva. Na hrubé broušení použijte pásovou brusku, na to jemnější zase tu excentrickou. Na větších stacionárních bruskách docílíte obojího. Nezapomeňte si udělat také zásobu brusivavýseky se suchým zipem, brusné pásy i houbičky.

Nechte vyniknout krásu ruční práce

Tradiční ruční nástroje mají v truhlářské dílně pořád své místo, i přes nástup elektrických a AKU strojů. S hoblíky precizně zarovnáte a vyhladíte povrch dřeva. Začistit rohy nebo vysekat zaoblené otvory vám zase pomůže dláto.

Bez pilin a prachu se to neobejde

Při práci se dřevem se nevyhnete hromadám pilin a poletujícího prachu. Řada moderních přístrojů už má integrované filtry proti hrubým nečistotám, přesto se do truhlářské dílny vyplatí pořídit odsavače prachu a pilin. Vybavte se také ochrannými pomůckami, aby se vám drobné částečky nedostaly do očí a nevdechovali jste je. Zjistěte, jak je vybrat pro práci se dřevem.

Jak vybavit truhlářskou dílnu, aby šla práce pěkně od ruky

Ať už s truhlařinou teprve začínáte, nebo jste zkušený řemeslník, dílnu si musíte pečlivě zorganizovat. Nářadí by mělo být snadno dosažitelné a přehledně uložené tak, aby se na něj neprášilo – ušetříte si tak práci s jeho čištěním. Investujte do uzavíratelných kovových skříní, regálů i šikovných držáků a organizérů na drobné nástroje.

Prohlédněte si také truhlářské přípravky a další pomůcky pro truhláře.