prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Truhlářské přípravky

Truhlářské přípravky: vychytávky pro precizní práci

Usnadněte si práci se dřevem pomocí řady truhlářských přípravků. Práce vám půjde pěkně od ruky a dosáhnete lepších výsledků. S vrtacími a frézovacími šablonami pro truhláře vytvoříte jedinečné produkty – rychle, efektivně a precizně. Představíme vám vychytávky pro truhláře, které nesmí chybět v žádné dílně.

Co potřebuje truhlář

Správně vybavená dílna a kvalitní nástroje vám usnadní práci se dřevem. Hoblice = bytelný a masivní pracovní stůl představuje základ. Bez různých typů pil, frézky i samotných fréz, vrtačky či dalšího AKU nebo elektrického nářadí se neobejde žádný profi truhlář ani začátečník. Zjistěte, jaké další vybavení by nemělo chybět v truhlářské dílně. Zaměřte se ale také na speciální potřeby pro truhláře, které zefektivní práci a díky kterým dosáhnete lepších výsledků.

Truhlářské přípravky ocení hobby nadšenci i profíci

Kvůli vývoji dřevoobráběcích strojů ustoupily truhlářské přípravky do pozadí, stále ale mají své místo u řemeslníků, kteří nedají dopustit na ruční práci, u kutilů, kterým se nevyplatí pořizovat drahé profesionální stroje, či nadšencům do truhlařiny, pro něž představuje práce se dřevem koníček a způsob odpočinku. Truhlářské přípravky vám pomohou zkrátit dobu výroby, zajistí vysokou kvalitu řemeslného zpracování a přispějí k perfektnímu výsledku.

Kromě toho správně uchytí obrobek a zajistí tak jeho stabilitu při práci. Díky vybraným přípravkům dosáhnete přesnějšího měření a můžete si pohrát i s náročnějšími a složitějšími tvary výrobku. Nejenže si zefektivníte práci, ale snížíte také riziko případné chyby. Díky malým rozměrům si je můžete vzít s sebou a použít až na místě instalace.

Objevte vychytávky pro truhláře

Truhlářské přípravky vám pomohou s preciznějším měřením, dokonalými výřezy i řezy pod přesným úhlem (nejčastěji 45° a 90°). Zjistěte, k čemu jaká pomůcka slouží, a plně využijte její potenciál.

Vodicí lišty

Vodicí lišty vám umožní řezat bez otřepů. Navíc také chrání obrobek před případným poškozením a obecně zvyšují bezpečnost při práci. Profily nabízejí přesné vedení pily, díky čemuž dosáhnete rovného a precizního řezu. Hodí se jak pro ponornou nebo přímočarou pilu či horní frézku. Při výběru si pohlídejte, jestli je lišta kompatibilní s pilou, v opačném případě budete muset dokoupit ještě adaptér.

Vrtací přípravky

Šablony pro vrtání patří mezi nejpoužívanější truhlářské přípravky. Existuje jich celá řada v různých délkách a s různou roztečí. Využijete je při tvorbě kolíkových spojů, vrtání úchytek i otvorů pro NK panty. Vybírejte také z přípravků na vrtání rohových spojů či madel. Můžete si také rovnou pořídit celou sadu, která mimo jiné zahrnuje vrtací šablonu, kolíkovací vrtáky i dostatečnou zásobu dřevěných kolíků.

Šablony pro frézování

Využijte možností horní frézky a stopkových fréz. Spolu s frézovacími šablonami vytvoříte elegantní spoje i neobvyklé tvary. Často se používají na spojování kuchyňských desek. Jsou vhodné na cinkované, čepové i rybinové spoje. S šablonami pro truhláře krásně zaoblíte vnější rohy nebo vytvoříte elipsovitý okraj. Hodí se také pro výřezy kulatých otvorů a jiných specifických tvarů, dekorů či písmen a číslic.

Měřicí přístroje

Přesné měření je alfou a omegou truhlařiny. Měřidel pro truhláře existuje celá řada. Klasický metr a vodováhu asi není třeba představovat. Pro měření vnitřních i vnějších úhlů zvolte digitální úhelník. Pomocí příložníku zase snadno narýsujete kolmici k hraně obrobku. Velmi praktická jsou také pravítka s rychloupínáním, která se dají kromě rýsování využít také pro přesné řezání okružní pilou, při frézování horní frézkou, jako doraz na vrtačce či místo klasické truhlářské svěrky.

Něco navíc

  • Pokosnice – neboli pokosník se používá k řezání delších profilů a úkosů pod přesným úhlem, nejčastěji jde o úhel 45° a 90°. Pokosnice může být jednostranná či oboustranná. Díky ní drží pila daný úhel a nedojde k nepřesnostem.
  • Rejsek – jedná se o nástroj k rýsování čar rovnoběžných s hranou obrobku. Často se používá k označování spojů, čepů nebo dlabů.
  • Kopírovací kroužky – umožňují frézování podle šablony či přímo podle hranolu.

Nezapomeňte na ochranu

Ať už se rozhodnete používat truhlářské přípravky, nebo většinu práce svěříte moderním profi truhlářským strojům, při práci se dřevem mějte na sobě ochranné pomůcky. Výrazně tak snížíte riziko nechtěného úrazu.