prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

4 + 1 způsob, jak odstranit starý nátěr ze dřeva

Rozhodli jste se renovovat dřevěný nábytek nebo dát plotu či pergole nový nátěr? Na výběr máte odstranění starého nátěru ze dřeva chemickou nebo mechanickou cestou. Každý způsob má svá pro a proti. Zjistěte, jak odstranit starý nátěr ze dřeva, abyste mohli pokračovat s další povrchovou úpravou.

Dřevěné povrchy vyžadují pravidelnou péči

Dřevo se časem opotřebuje, a proto vyžaduje pečlivou údržbu. Pokud údržbový nátěr aplikujete včas, stačí povrch zbavit nečistot a lehce přebrousit smirkovým papírem či jiným brusivem. Co ale dělat s nátěrem, který není možné doplnit novým? Starý popraskaný nebo olupující se nátěr nepřetírejte novou vrstvou, spolehlivě by nechytla na podklad. Starou barvu či lak raději odstraňte a dřevo připravte na nový nátěr.

Jak na odstranění starého nátěru, abyste s dřevem mohli dál pracovat

Ať už se chystáte renovovat starý nábytek, nebo natřít plot, pergolu či rámy oken, nevyhnete se odstranění starého nátěru ze dřeva. Existuje několik možností, jak na to. Na výběr máte mechanické nebo chemické odstraňování barvy.

1. Broušení

Řada profi řemeslníků a domácích kutilů volí před aplikací nového nátěru broušení. Vždy začněte s hrubým obroušením (zrnitost zhruba okolo 40–60), poté přejděte na jemnější brusivo, které povrch vyhladí. Zjistěte více o zrnitosti brusiva, abyste vybrali to pravé. Brousit můžete ručně pomocí smirkového papíru či brusné houbičky nebo si na pomoc vezměte elektronářadí. Vhodná je úhlová, vibrační, excentrická nebo kartáčová bruska. Výhodami odstranění starého nátěru ze dřeva broušením jsou nižší náklady a vysoká efektivita, připravte se ale na to, že je to fyzicky namáhavější.

Přinášíme 4 tipy, jak brousit dřevo, než mu dopřejete finální ošetření.

2. Odstraňovač nátěrů ze dřeva

Chemické přípravky v podobě tekutiny nebo gelu proniknou hluboko do barvy a naleptají ji. Jedná se patrně o nejjednodušší a nejrychlejší metodu – odstraňovač nanesete na povrch, necháte působit a pak stáhnete stěrkou nebo škrabkou, vždy postupujte podle návodu výrobce. Chemie by se neměla používat v horku a na slunci kvůli obsahu těkavých látek.

Před nanesením nového nátěru přípravek smyjte a povrch přebruste. Skvěle tak odstraníte starý nátěr i ze špatně přístupných míst, účinnost odstraňovačů ale není stoprocentní a někdy je třeba postup opakovat.

3. Horký vzduch

Horkovzdušná pistole naruší pevnost starého nátěru, který se zkrabatí a pomocí špachtle jednoduše seškrábne. Jedná se o velmi efektivní způsob, díky kterému odstraníte i vícevrstvé staré nátěry. Musíte si ale dát pozor, abyste dřevo nespálili a nepoškodili ho škrabkou. Počítejte také s tím, že potom je potřeba povrch přebrousit.

4. Opalování

Lak odstraníte také pomocí benzínových nebo plynových opalovacích lamp. Tento způsob se hodí hlavně na zvrásnělé a popraskané nátěry. Za působení horka nátěr změkne a vy ho poté jednoduše seškrábnete.

5. Louhování

Louhování se nejčastěji využívá při renovaci nábytku z masivu. Dojde takřka k dokonalému odstranění starých barev a laků. Zároveň je to ale poměrně nákladné a nebezpečné, proto je lepší ho svěřit profesionální louhárně.

Myslete na bezpečnost

Základ představuje pracovní oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi a pracovní rukavice. Při broušení, zvláště při použití elektrických brusek, vzniká velké množství prachu, který dráždí oči a dýchací cesty. Myslete na to a vybavte se ochrannými brýlemi či štítem nebo respirátorem, který se vyplatí pořídit i při opalování a práci s chemikáliemi. Nezapomeňte také dostatečně větrat prostor, ve kterém pracujete.