prodej@pilanamarket.cz +420 573 502 911

Vhodné nástroje + návod, jak řezat OSB desky

Pracujete na dřevostavbě, rekonstruujete podkroví, uvažujete o nové podlaze nebo se chystáte stavět zahradní domek? Na tyto a další projekty využijete OSB desky, které mají řadu skvělých vlastností. Jednou z nich je i poměrně snadná opracovatelnost. Poradíme vám, jak řezat OSB desky a jaké nástroje se vám k tomu budou hodit.

Na co se používají OSB desky

OSB (Oriented Strand Board) desky jsou poměrně tenké dřevěné desky vyrobené z kvalitních třísek zejména jehličnanů, jako je například borovice, které se spojují speciální emulzí (voděodolnou pryskyřicí) a následně se za vysokého tlaku a teploty lisují. Vynikají pevností, stálostí a snadnou opracovatelností, díky čemuž mají všestranné využití. OSB desky se hodí na podlahy, obložení vnitřních i vnějších stěn, podkrovní konstrukce, nábytek či na stavbu přístřešků, pergol nebo zahradních domků.

Kromě vysoké odolnosti vůči mechanickému namáhání a nárazům jsou OSB desky cenově dostupné, zdravotně nezávadné a šetrné k přírodě. Mají dobré termoizolační vlastnosti a do určité míry odolávají i vodě a vlhkosti. Navíc se snadno řežou, upravují a montují, takže s nimi dokážou pracovat i začínající hobby kutilové.

Čím řezat OSB desky

OSB desky se snadno řežou i brousí, i tak je ale při práci s nimi velmi důležité zvolit vhodné nástroje. Patrně nejlepším náčiním je pro řezání OSB desek kotoučová pila, ať už stolní, nebo ruční tzv. mafl (volte podle formátu desky). Neztratí se v žádné dílně, podle typu pilového kotouče můžete řezat nejrůznější materiály včetně OSB desek.

Pilový kotouč na OSB desky by měl mít větší počet zubů. Co se týče geometrie, vhodné jsou rovné nebo střídavě šikmé zuby.

TIP: Hledáte univerzální pilový kotouč, který využijete při pracích na dřevostavbě? Doporučujeme pořídit pilový kotouč SK 5337 WZW/FZ H.

Na výřez detailů je vhodná také přímočará pila (listová). Hodí se jak na rovné, tak i zaoblené tvary. Zatímco kotoučová pila vám pomůže převážně s rovnými a dlouhými řezy, listová pila si poradí i s drobnějšími řezy.

Ruční řezání OSB desek není příliš vhodné. Sice by vám na řezání stačila ruční pila, ale hrozí, že desku poškodíte a zhoršíte nejen kvalitu a vzhled, ale také zkrátíte její životnost. Pokud přece jen nemáte k dispozici elektrické nářadí a potřebujete uřezat jednu či dvě desky, zvolte pilu s jemnými zuby a při řezání postupujte pomalu a plynule.

Jak řezat OSB desky krok za krokem

Příprava

  • Ideálně proveďte zkušební řez na kousku materiálu. Vyhodnotíte potřebnou rychlost i výslednou kvalitu.
  • OSB desky řežte ideálně ve vodorovné poloze. Velkoplošné desky řežte na zemi. Podložte je dřevěnými, stejně vysokými špalíčky – vznikne tak mezera pro řezání. Pokud vás čeká řezání většího množství desek, použijte pracovní kozy.
  • Před řezáním OSB desky upevněte pomocí svorek. Někdy je nutné OSB desku také zatížit, aby se během řezání nepohnula.
  • Označte si linii, kudy povedete řez. Při značení je nutné vzít v úvahu tloušťku řezu. Přesnost u dlouhých řezů zajistíte pomocí vodicí lišty.
  • Pozor na hloubku řezu. Příliš hluboký řez může poškodit pracovní povrch, zatímco příliš mělký řez může způsobit, že se pila zasekne.

Řezání OSB desek

  • Kotoučová pila by měla jet na vysoký výkon, snižte ho pouze v případě, že se mafl začne rozpalovat. V tomto případě také omezte rychlost posuvu.
  • Řezejte pomalu a plynule bez přestávek, vyhnete se tak zubům, otřepům a nerovnostem.
  • Po dokončení řezu kotouč vyjměte až ve chvíli, kdy se zcela zastaví.
  • Před prací s listovou pilou si pečlivě narýsujte linky, kudy povedete řez.
  • Vždy používejte ostré čepele, aby byl řez čistý a přesný. Tupé kotouče mohou způsobit roztřepené hrany a nepřesné řezy.

Péče po

  • Po dokončení řezu zkontrolujte hrany desky. Pokud jsou drsné nebo se třepí, můžete je lehce obrousit brusným papírem nebo jiným brusivem pro dosažení hladkého povrchu.
  • OSB desky se zpravidla prodávají v surovém stavu. Povrchovou úpravu vybírejte podle toho, zda budou umístěny v interiéru nebo exteriéru. Desky můžete natřít ochranným lakem a potom upravit do požadovaného odstínu. Pokud desky používáte na stěnu, můžete použít také přetíratelnou tapetu nebo stěrku.

TIP: Nezapomeňte se vybavit ochrannými pomůckami, aby práce s pilou byla bezpečná.

Staňte se mistrem řemesla

Řezání OSB desek už jste zvládli, naučte se pracovat také s dalšími materiály. Na našem blogu najdete návod, jak řezat pórobeton a další stavební materiály i jak si poradit s vypadlým sukem. Přečtěte si i další tipy, které vám pomůžou při řemeslných pracích a výběru vhodných nástrojů.