Doporučení pro použití pilových pásů na dřevo
Rozměry:
Rozměry pilového pásu se řídí podle použitého stroje a způsobu řezání materiálu.
Šířku pilového pásu u typů 5340 – C75 nebo 5340 – UDD určuje nejmenší rádius, který se vyřezává v materiálu. Jinak smí být nejvýše o 10 mm širší, než je šířka oběžných kol daného stroje.
Doporučené hodnoty šířky pilových pásů podle minimálního rádiusu:
Minimální rádius [mm] | 25 | 52 | 100 | 150 | 200 | 300 | 400 | 500 | 600 | 700 |
Šířka pásu [mm] | 6 | 10 | 15 | 20 | 25 | 30 | 35 | 40 | 45 | 50 |
U pilových pásů typu 5340 – WM1, 5340 – WM2 a 5340 – WM3 je šířka pásů daná výrobcem stroje a je odvozena z oběžných kol.
Tloušťka pilového pásu nesmí překročit hodnotu S1, protože materiál pilového pásu by byl při ohybu příliš namáhán a mohlo by dojít k jeho mechanickému poškození.
Při volbě rozteče zubu se vychází z výšky řezaného materiálu. Doporučuje se 3 až 5 zubů v záběru.
Provozní podmínky:
Maximální řezná rychlost pilového pásu je předepsána výrobcem pásové pily. Obvykle se pohybuje v rozmezí 20 – 35 m/s. Platí obecná zásada, že čím tvrdší je řezaný materiál, tím menší je řezná rychlost.
Zásady při používání:
- Před zahájením řezání je nutné překontrolovat, zda je pilový pás správně naostřen, rozveden a zda není poškozen nebo vyhřátý. Vyhřátí pilového pásu se projevuje zabarvením pásu fialovou barvou i po vychladnutí pásu.
- Pilový pás musí být dostatečně napnutý. Vyvarujte se ale velkému napnutí pásu, které by mohlo způsobit roztržení pásu.
Doporučené maximální hodnoty napnutí pilového pásu:
Typ: 5340 C75, 5340 UDD
Provedení H x S x T [mm] |
Tahové napětí σ [MPa] |
Napínací síla [N] |
6 x 0,5 x 4 | 25 | 105 |
8 x 0,5 x 5 | 25 | 142,5 |
10 x 0,6 x 6 | 25 | 211,5 |
12 x 0,6 x 7 | 30 | 320 |
15 x 0,6 x 7 | 30 | 428 |
16 x 0,6 x 7 | 30 | 464 |
20 x 0,6 x 8 | 30 | 585 |
25 x 0,6 x 8 | 30 | 893 |
25 x 0,7 x 8 | 30 | 1006 |
30 x 0,7 x 10 | 30 | 1245 |
35 x 0,8 x 10 | 40 | 1702 |
40 x 0,7 x 10 | 45 | 2190 |
40 x 0,8 x 10 | 45 | 2550 |
45 x 0,9 x 12 | 50 | 3564 |
50 x 0,9 x 12 | 50 | 4014 |
Typ: 5340 WM1, 5340 WM2, 5340 WM3
Provedení H x S x T [mm] |
Tahové napětí σ [MPa] |
Napínací síla [N] |
32 x 0,9 x 22 | 40 | 1840 |
32 x 1,0 x 22 | 40 | 2040 |
32 x 1,1 x 22 | 40 | 2240 |
35 x 0,9 x 22 | 40 | 2050 |
35 x 1,0 x 22 | 40 | 2280 |
35 x 1,1 x 22 | 40 | 2510 |
40 x 0,9 x 22 | 45 | 2700 |
40 x 1,1 x 22 | 40 | 2930 |
50 x 1,1 x 22 | 50 | 4760 |
- Vedení pilového pásu a vodící kolečka musí být zbaveny pilin a pryskyřice. Vůle mezi vodítky a pásem smí být nejvýše 0,2mm. Vzdálenost horního vodítka od řezaného materiálu se volí co nejmenší, aby tuhost pásu byla co největší.
- Řezaný materiál držet oběma rukama tak, aby tělo bylo mimo rovinu pilového pásu. Materiál neřezat násilím.
- Zahájit řezání až po dosažení plné řezné rychlosti. Čas doběhu pilového pásu nezkracovat třením o bok pilového pásu ani dořezáváním materiálu.
- Při řezání velkých rozměrů je nutno používat pevného vedení. Při dořezávání materiálu, používat přidržovacích pomůcek.
- Pilový pás je nutno pravidelně vyměňovat a odstavovat (přesto, že není otupen), zachovávají se tak mechanické vlastnosti materiálu pásu.
- Pilový pás by se neměl v žádném případě vyhřát. Pokud se tak stane, pás okamžitě odstavit a po vychladnutí znovu rozvést a naostřit, případně zkontrolovat jeho rovinnost. Aby nedošlo k vyhřátí je nutno dbát na včasné ostření a dodržování řezných podmínek.
- V případě výskytu prasklin pás vyřadit.
- Po skončení práce nenechávat pilový pás na stroji napnutý, vždy jej uvolnit.
Údržba:
Rozvod se provádí na 1/2 až 2/3 výšky zubu a rozvádí se na každou stranu přibližně o 1/3 až 1/2 tloušťky pilového pásu. U měkkých dřev může být rozvod zubů i větší, ale nikdy nesmí dojít k takovému vyhnutí zubů, aby mezi břity zůstal nevyřezaný klín dřeva. Při rozvádění dodržujte stejnou hodnotu rozvodu po celé délce pásu. Dbejte především na rovnoměrnost rozvodu (odchylka max. 0,1mm). V opačném případě dochází k zabíhání pásu na stranu většího rozvodu.
Ostření zubů se provádí keramickým kotoučem (umělý korund) střední hrubosti zrna. Ostří se čelo zubu. V případě výrazného otupení se přebrušuje i hřbet zubu. Při ostření zabraňte nežádoucímu zčernání (vyžíhání) ostřené části zubu.
Při broušení je důležité zachovat rádius v patě zubu. Ostrý přechod tvaru v patě zubu napomáhá vzniku trhlin v materiálu.